Romania Newsroom

Future Sustainable Kitchen 2021: Provocările din industria alimentară și modul în care design-ul poate juca un rol în acest domeniu

Sectorul alimentar trebuie să acţioneze pentru a opri o criză de mediu, avertizează Brent Loken, reprezentant al Organizaţiei Non-Guvernamentale WWF, prezent la evenimentul Future Sustainable Kitchen, organizat de Electrolux.

Brent Loken a vorbit la evenimentul online organizat de Electrolux, Future Sustainable Kitchen, care a avut loc săptămâna aceasta. La eveniment au participat experţi din întregul ecosistem alimentar pentru a discuta despre modul în care pot colabora pentru ca alimentaţia sustenabilă să fie alegerea preferată a consumatorilor.

Dacă sectorul alimentar nu face nimic pentru a combate schimbările climatice, doar emisiile produse de alimente vor ameninţa obiectivele setate prin Acordul de la Paris de a stopa încălzirea globală de la 2°C la o limită de 1,5°C”, avertizează Brent Loken, om de știinţă în cadrul WWF Global Food.

Trebuie să ne asigurăm că nu devenim indiferenţi la această criză cu care ne confruntăm. Este nevoie să începem să ne dăm seama că avem o singură planetă și că deja ne depășim limitele de mediu pe care Pământul le are”, a adăugat Loken.

În prezent, industria alimentară este responsabilă pentru 22%* din emisiile de gaze cu efect de seră, 69%** provenind din captările și utilizarea de  apă dulce, precum și din efectele defrișărilor tropicale și a pierderii biodiversităţii. Mai mult decât atât, obezitatea afectează una din trei persoane și este principala cauză de deces la nivel mondial; privind din altă perspectivă, 690 de milioane de oameni nu au suficientă hrană astăzi. ***

Puterea de schimbare este în propria farfurie”, a explicat Loken. „Cu alte cuvinte, modificarea unei diete pe bază de plante va avea un impact uriaș atât asupra planetei, cât și asupra sănătăţii. Chiar și o zi fără carne pe săptămână poate face diferenţa.

Așadar, de ce nu fac consumatorii alegeri mai bune și mai sustenabile? Speakerii prezenţi la eveniment au dezbătut această problemă și au ajuns la concluzia că toţi consumatorii consideră că mesele pe bază de plante sunt mai dificil de creat și mai puţin gustoase în comparaţie cu opţiunile din carne. Alison Mountford, fondatorul Ends & Stems, care oferă un serviciu de planificare a meselor pentru a economisi timp și a reduce risipa alimentară, a susţinut că cea mai mare barieră în calea schimbării este timpul, pentru care oamenii nu adoptă o alimentaţie sustenabilă acasă.

Între timp, impactul produselor alimentare asupra mediului este, de asemenea, un subiect confuzant pentru consumatori. Directorul de Sustenabilitate și Calitate Coop (Suedia), Charlotta Szczepanowski, a declarat că sustenabilitatea nu este o problemă cu o singură soluţie, iar consumatorii au nevoie de o educaţie mai bună cu privire la achiziţiile lor de alimente – subliniind, de exemplu, că producţia de alimente în sine este mai degrabă alarmantă decât transportul de alimente, aceasta având cel mai mare impact asupra amprentei climatice.

În acest context, Electrolux a setat un obiectiv, acela de a face ca alimentaţia sustenabilă să fie alegerea preferată a consumatorilor până în 2030. Vanessa Butani, Directorul de Sustenabilitate Electrolux în Europa, a declarat că pentru a realiza acest lucru, oamenii au nevoie de încurajări pentru a face schimbări dietetice. „Este timpul să schimbăm percepţia oamenilor și să le arătăm că nu este atât de greu pe cât cred ei să gătești și să mănânci sustenabil.”

Deci, cum putem să încurajăm consumatorii să fie mai sustenabili?

Un proiect bun este unul care are un impact asupra comportamentului consumatorilor, a declarat Rachel Maloney, Directorul de Design pentru Agenţia Globală de Design și Inovare, Ideo.

Pentru noi, cei care proiectăm produse și servicii, înseamnă mai degrabă să înţelegem care sunt momentele cheie (în experienţa consumatorului) în care putem interveni pentru a face schimbarea”, a explicat Maloney îndemnând designerii de produs să se gândească la modul în care pot face o schimbare dincolo de a proiecta un produs, și cum pot crea o conexiune a omului cu mâncarea.

Renumitul designer de bucătărie, Johnny Gray a vorbit despre importanţa creării unei bucătării „durabile care are la bază o conexiune emoţională”, cu ajutorul căreia poţi încuraja un comportament mai prietenos cu mediul. „Nu putem vorbi doar despre materiale durabile sau economisirea energiei – trebuie să fim aspiraţionali. Trebuie să declanșăm sentimentele de plăcere și apartenenţă”- subliniind că elemente precum acustica, priveliștile asupra naturii, materialele naturale, alimentele proaspete expuse și un loc de socializare sunt toate importante pentru acest sentiment.

Despre The Future Sustainable Kitchen

The Future Sustainable Kitchen a avut loc pe 22 martie, reunind experţi din întregul ecosistem alimentar, inclusiv specialiști din industria culinară, achiziţie de alimente, start-up-uri în domeniul tehnologiei alimentelor, ONG-uri și bucătari pentru a discuta despre modul în care pot colabora ca alimentaţia durabilă să fie alegerea preferată a consumatorilor.

Despre obiectivele de sustenabilitate Electrolux

A face din alimentaţia sustenabilă, alegerea preferată a consumatorilor până în 2030 este unul dintre cele patru obiective ambiţioase de sustenabilitate pe care Electrolux le vizează, ca parte a programului Better Living.

Mai multe despre acest program, aici.

Surse:
* https://www.un.org/sustainabledevelopment/sustainable-consumption-production/

** https://www.un.org/sustainabledevelopment/sustainable-consumption-production/

*** World Food Program