Hungary Newsroom

Electrolux X Rave Review kollaboráció

A Rave Review-val közös, limitált kollekcióval hívja fel a figyelmet az Electrolux a globális textilhulladékra és a nem fenntartható ruhaápolásra

Átlagosan csak tízszer hordunk egy ruhadarabot, és jóval azelőtt kidobjuk őket, hogy elhasználódnak – derül ki az Electrolux „Az igazság a ruhaápolásról” kutatásából. Éppen ezért szeretné a svéd háztartási készülékgyártó vállalat arra ösztönözni a fogyasztókat, hogy szakítsanak ezzel a szokással, és gondos ápolással jobban vigyázzanak a ruháikra. Az Electrolux a svéd divattervező párossal, a Rave Review-val, egyedi darabokból álló limitált kollekciót hozott létre, a világ második legnagyobb ruhatemetőjéből, az Atacama-sivatagból származó textilhulladékból. Azzal a céllal, hogy megmutassa a használt ruháknak mekkora értéke van.

 

Világszerte a textilhulladék mintegy 73%-a végzi hulladéklerakókban vagy égetik el[1]. A chilei Atacama-sivatag, a világ második legnagyobb ruhatemetője, az utóbbi időben a ’fast fashion’, és a textilhulladék szimbólumává vált. Az UNECE[2] szerint évente 21 milliárd tonna ruha végzi a hulladéklerakókban, csak az Atacama-sivatagban évente körülbelül 39 000 tonna ruhát dobnak ki.

 

Európában a kidobott ruhák 70%-a visszafordíthatatlan károsodások, például a színfakulása, a makacs foltok vagy a méretvesztés miatt kerül a szemétbe. Az Electrolux 2021-ben készült „Az igazság a ruhaápolásról” és 2019-es „A jobb életért” kutatásából kiderül:

– Az emberek 29%-a mossa rendszeresen 30 fokon vagy annál alacsonyabb hőmérsékleten ruháit.

– Mindössze 14% mondja, hogy gyakrabban szeretne alacsonyabb hőmérsékleten mosni.

– Az európaiak 69%-a főként 40 fokon vagy annál magasabb hőmérsékleten mossa ruháit, 12%-uk pedig rendszeresen 60 fokon mos.

A fast fashion kihívásai mellett egyértelműen foglalkoznunk kell azzal is, hogyan változtassunk ruháink használatával, valamint tisztántartásával kapcsolatos szokásainkon. Kutatásokból tudjuk, hogy ha csak kilenc hónappal meghosszabbítjuk ruháink élettartamát, 20-30 százalékkal csökkenthetjük a szén-dioxid kibocsátást, a vízfogyasztás és a keletkező hulladékot. Ennek különböző módjai vannak: javítsuk meg vagy hasznosítjuk újra a régi ruhákat, szellőztessük, használjunk gőzprogramot vagy mossuk a ruhákat fenntarthatóbb módon, alacsony hőfokon” – mondta Vanessa Butani, az Electrolux Csoport fenntarthatósági alelnöke.

Az Electrolux azért működik együtt a Rave Review tervezőpárossal, akik színes, újrahasznosított anyagokból készült csúcs minőségű, színes kollekcióikról ismertek, hogy megmutassák: a kiselejtezett ruháknak is bárki képes új életet adni. Az összefogás eredménye a világ első Atacama újrahasznosított kollekciója, ami nem kerül kereskedelmi forgalomba. A cél, hogy közösen reflektorfénybe helyezzék a divathulladék növekvő problémáját, és olyan inspiráló példát mutassanak, amely változásokat indíthat el a fogyasztói szokásokban.

“Mindig is tisztában voltunk azzal, hogy a jövőben a divat nem működhet úgy, ahogyan ma. Úgy gondolom, hogy valamilyen módon mindannyiunknak változnunk kell. A divat esetében a legkézenfekvőbb és legegyszerűbb megoldás az, ha vigyázunk arra, amink már van. A környezetet leginkább azok a ruhák kímélik, amelyek már ott vannak a ruhásszekrényekben” – mondta Livia Schück, a Rave Review társalapítója és kreatív igazgatója.

A mosási technológiák korszerűsítésével és a berögzült szokások megváltoztatásával az Electrolux célja, hogy a felére csökkentse a ruhák ápolásának környezeti hatását, és meghosszabbítsa a ruhák átlagos élettartamát.

„Az Electrolux hosszú távú stratégiát dolgozott ki annak érdekében, hogy jelentősen csökkentse a környezetterhelést. A ruhaápolás szakértőiként olyan fejlett technológiákkal rendelkezünk, amelyek segítenek megnövelni ruháink élettartamát, ráadásul csökkentik a víz- és energiafelhasználást. Vállalatként azonban nem tudjuk egyedül megoldani a problémákat. Reméljük, hogy inspirálhatjuk az embereket, és megmutathatjuk nekik, hogyan gondoskodhatnak meglévő ruháikról, hogy hosszabb ideig viselhessék őket. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy elősegítsük ezt a változást” – mondta Elisa Stabon, Mosás és Szárítás Termékkategória Fejlesztési igazgató, Electrolux.

A kutatások azt mutatják, hogy az embereknek segítségre van szüksége a fenntarthatóbb ruhaápolási szokások kialakításában: nem kell feltétlenül mindig mindent kimosni. Bizonyos holmikat időnként elég csak gőzprogramon felfrissíteni. A gépet lehetőség szerint tele kell pakolni, és sokszor alacsonyabb hőfokon is elég mosni.

„Ha valamennyien csak egy apró változtatást tennénk mosási szokásainkban, képesek lennénk csökkenteni a textilek környezeti terhelését. A mosási hőmérséklet csökkentésével, az áttéréssel a por alapú mosószerről a folyékonyra, évente készülékenként 50 kg CO2-nak megfelelő mennyiséget takaríthatunk meg. Ez óriási hatással járhat, ha fogyasztók milliói követik ugyanazt a példát” – zárja Vanessa Butani.

 

További információért kérjük, látogass el a következő weboldalra:

www.electrolux.com/breakthepattern

A kampányfilmet itt tudod megnézni:

https://youtu.be/Ioh4y0YIzJQ

 

Az Electroluxról

Az Electrolux több mint 100 éve egy jobb életért dolgozik: a világ egyik vezető háztartásigép-gyártó vállalataként újraalkotjuk az ízek, a ruha- és otthonápolás, valamint a jólét élményét. Az Electrolux a világ minden pontján milliók számára kíván élvezhetőbb és fenntarthatóbb életet biztosítani. Márkáin keresztül, mint az Electrolux, AEG, és Frigidaire évente több mint 60 millió háztartási készüléket értékesít a világ több mint 120 országában. 2021-ben az Electrolux csoport forgalma 126 milliárd svéd korona volt, az alkalmazottak száma globálisan 52 000 fő. További információk az www.electroluxgroup.com weboldalon.

 

A Rave Review-ról:

A svéd tervezőpáros, a Rave Review újrahasznosított anyagokból készült kollekcióiról és innovatív módszereiről ismert, amelyekkel a lakástextileket vágyott ruhadarabokká alakítják. Egy évvel a Beckmans College of Design elvégzése után Josephine Bergqvist és Livia Schück 2017-ben indította el a márkát, azzal a szilárd meggyőződéssel, hogy az iparágnak fenntarthatóbbá kell válnia.

A Rave Review az újrahasznosított kollekciók védjegyévé vált, és rendkívül népszerű lett a nemzetközi divatiparban. Szerepeltek a Vogue-ban, a Gucci Fest-en, több díjat is nyertek, kollekcióikat pedig Kylie Jenner és Emma Watson is viselte.

_________________________________________________

[1] Ellen MacArthur Foundation. A new textiles economy: Redesigning fashion’s future 2017. Isle Of Wight: Ellen MacArthur Foundation, https://ellenmacarthurfoundation.org/a-new-textiles-economy

[2] United Nations Economic Commission for Europe. Fashion and the SDGs: What role for the UN? Geneva: UNECE, 2019. https://unece.org/DAM/RCM_Website/RFSD_2018_Side_event_sustainable_fashion.pdf

 

További információk:

Medveczki Erika
Marketing vezető
erika.medveczki@electrolux.com
+36 30 945 7648

Szekerák Ádám
PR tanácsadó
pr@adamszekerak.com
+36 30 70 11 766