Hungary Newsroom

Egy új életre tervezve: megérkezett az Electrolux 90 százalékban újrahasznosítható porszívójának prototípusa

Elkészült az Electrolux és a Stena Recycling közös fejlesztésű, fenntartható anyagokból gyártott porszívójának második prototípusa, a „2-Infinity”. A készülék 90 százalékban újrahasznosítható, szemben a piacon lévő porszívók 75 százalék körüli újrahasznosítási arányával. A következő lépés, hogy az Electrolux egy kisszériás, 300 darabból álló sorozatot gyártson az új porszívó prototípusból.

Egy új életre tervezve

A „2-Infinity” már a második prototípus, amelyet a két vállalat a közös munka során fejlesztett ki. Az első prototípust 2020 októberében mutatták be. Ez egy olyan porszívó volt, ami 100 százalékban, vagyis minden elemében újrahasznosított alapanyagból és alkatrészekből készült. Mivel a piacon jelenleg kapható porszívók anyagának és alkatrészeinek körülbelül 75 százaléka használható fel újra, így a második prototípus megalkotása jelentős mérföldkő abban, hogy a svéd vállalat közelebb kerüljön ambiciózus fenntarthatósági célkitűzéseihez. Ezen belül is a körkörös működéshez, vagyis hogy a termék teljes életciklusát figyelembe véve – a termeléstől a gyártásig, a felhasználásig, az újrahasznosításig, újragyártásig – az erőforrásait minél optimálisabban felhasználva, a környezeti hatás minimalizálásával működjön.

A fejlesztéssel az Electrolux célja egyfelől, hogy vásárlóit egy fenntarthatóbb életvitelre ösztönözze, és a piacon elsőként teremtsen arra lehetőséget, hogy újrahasznosított anyagokból készült, akár teljesen újrahasznosítható termékeket választhassanak a vevők. Másfelől, a svéd vállalat követendő példát szeretne mutatni az iparági szereplőknek, és tudatosítani azt mindenkiben, hogy az újrahasznosított anyagok használatát növelni kell.

Évente több mint 400 millió köbméter műanyagot gyártanak világszerte, és ennek a mennyiségnek kevesebb, mint 12 százaléka újrahasznosított anyag. Úttörőként az Electrolux volt az első a háztartási gépgyártók között, aki 2010-ben felhívta a figyelmet a világszerte tapasztalható hiányra az újrahasznosított anyagok terén. Azóta ugyan emelkedett azon termékek száma, amelyek újrahasznosított anyagokból készülnek, de mennyiségük a teljes iparág gyártási volumenéhez képest még mindig alacsony szinten van.

Együttműködés a fenntarthatóságért

„Az Electrolux és a Stena közös munkája egyben egy közös tanulási folyamat is, amely során a körkörös gazdaságról, az újrahasznosításról és a fenntarthatóbb termékek gyártásáról is tanulunk. A „2-Infinity” fejlesztése remek lehetőség volt a tudásunk megosztására” – mondta Martin Hedström, az Electrolux Insights & Innovation vezetője.

A következő lépés, hogy az Electrolux egy kisszériás, 300 darabból álló sorozatot gyártson az új porszívó prototípusból. Az elképzelés az, hogy az újrahasznosítható készülékek kizárólag az elektromos és elektronikus berendezések hulladékaiból származó újrahasznosított műanyagból kerüljenek előállításra. Így a már felesleges hulladéknak elkönyvelt, de még biztonságosan használható anyagok új életre kelnek és visszakerülnek a körforgásba.

 

 

Az Electroluxról

Az Electrolux több mint 100 éve egy jobb életért dolgozik: a világ egyik vezető háztartásigép-gyártó vállalataként újraalkotja az ízek, a ruha- és otthonápolás, valamint a jólét élményét. Az Electrolux a világ minden pontján milliók számára kíván élvezhetőbb és fenntarthatóbb életet biztosítani. Márkáin keresztül, mint az Electrolux, AEG, és Frigidaire márka évente több mint 60 millió háztartási készüléket értékesít a világ több mint 120 országában. 2020-ban az Electrolux csoport forgalma 116 milliárd svéd korona volt, az alkalmazottak száma globálisan 48 000 fő. További információk az www.electroluxgroup.com weboldalon.