Sweden Newsroom

Cooling 360°Innovativt kylskåp från Electrolux

I september 2023 lanseras Electrolux nya tillskott inom kyl- och frysserien Cooling 360°. Serien är utrustad med revolutionerande teknik som maximerar råvarors hållbarhet. Lanseringen är framtagen -utifrån utmaningen att se hur Electrolux, med en kyl och en frys, kan göra största möjliga påverkan för att -skydda både maten, hälsan och planeten. Cooling 360° når högre än uppsatta förväntningar och förlänger hållbarheten samt bevarar matens smak och vitaminer

Hushållen står för den största delen av matsvinnet och ofta blir färska grönsaker matsvinn. I en rapport från Livsmedelsverket 2021 lyfts att konsumenters ”svinnsikt” – insikten om eget matsvinn – behöver öka och insatser behövs för att underlätta för konsumenter att göra mer hållbara val.

Electrolux uppgraderade kylskåpsserie Cooling 360° är framtagen utifrån utmaningen hur Electrolux, med en kyl, kan leverera bästa möjliga hållbarhet med ett kylskåp.

»Vårt utgångsläge var inte att designa en kyl. Vi ville se hur vi kunde leverera störst effekt för att skydda maten, hälsan och planeten. Jag är stolt att konstatera att Cooling 360° når upp till våra högt uppsatta målsättningar och verkligen hjälper till att minska matavfall, förlänger matens livslängd och dessutom leder till lägre energiförbrukning«, säger Vanessa Boutani, Head of Sustainability på Electrolux.

Genom stabil och jämn fördelning av temperaturen i kylskåpet samt möjlighet att reglera luftfuktigheten kan maten hållas fräsch längre. Fukten gör att maten inte torkar ut och behåller sina vitaminer. Tack vare tekniken förlängs hållbarheten på mat som förvaras i Cooling 360°. Cooling 360° är också den första kylen där insidan är tillverkad av stor andel återvunnen plast.

Green Corner – ett samarbete mellan Electrolux, Cubegreens och gallerian Skrapan 
För att minska matsvinnet krävs det att aktörer genom hela värdekedjan samarbetar. Som ett led i detta tillhandahåller Electrolux kylar till det urbana odlingsföretaget Cubegreens för utlämning av grönsaker i nyetablerade Green Corner, i Skrapan på Södermalm. Cubegreens odlar bladgrönsaker på Skrapans innergård, med s.k. hydroponisk teknik i en ombyggd fraktcontainer, och erbjuder lokala, smakrika och hållbara grönsaker i stadsmiljö
året runt. Odlingsmetoden minimerar vattenförbrukning och onödiga transporter, och eftersom grödorna skördas i takt med efterfrågan håller de längre, smakar mer och har högre näringsinnehåll. Sallaten, uthämtad från Electrolux kylskåp Cooling 360°, beräknas ha minst två till tre veckors hållbarhet.

»Tack vare Electrolux kylskåp och gallerian Skrapan som plats, möjliggör vi för konsumenter att smidigt -kunna hämta ut sin skörd centralt i Stockholm. Kylskåpet i Green Corner har ett optimalt klimat för skörden samt är utrustat med kodlås vilket skapar värdefull flexibilitet för våra kunder att hämta sin skörd«, säger Carl Grebing, grundare av Cubegreens.

Parterna bakom samarbetet – Electrolux, Cubegreens & Skrapan – har hållbarhet som gemensam drivkraft och samarbetet är just ett exempel på gränsöverskridande samarbete genom hela värdekedjan från frö till bord.

  

Fakta Electrolux Cooling 360° 

Reducerar matsvinn med upp till 28%
Bättre temperaturspridning håller maten fräsch längre, oavsett vilken hylla och vilket hörn
av kylen den placeras.
Jämfört med en 500 ColdSense-kyl. Baserat på externa tester av hållbarheten för mjukost och kokt skinka som förvaras i kylen. Resultaten kan variera beroende på typ av livsmedel. Uppskattad potentiell minskning av matsvinn baserat på kylskåpets prestanda utan att ta hänsyn till användarbeteende. 

Bevarar upp till 95% av grönsakers vitaminer 
Grönsaker förvarade i den specialtempererade GreenZone-lådan, där luftfuktighet kan
regleras, bevarar upp till 95% av sina C-vitaminer.
Vitaminhalt baserad på externa tester av kvarvarande C-vitaminer i blåbär efter 11 dagar i GreenZone-lådan.

60% saftigare mat med Twintech®
Med tekniken TwinTech® upprätthålls den ideala fuktigheten i kylen och förhindrar maten från att torka ut.
Intern test av TwinTech-teknologi med intern testmetod som mäter fuktnivån efter nio dagars förvaring jämfört med egen produkt utan TwinTechs® dubbla kylsystem. 

Tillverkad av återvunnen plast
Plast från kasserade kylskåp återvinns och Cooling 360° är ett av de första kylskåpen
någonsin som tillverkas av 70 % återvunnen plast i innerväggarna.
Innerfoder rHIPS tillverkad av upp till 70 % återvunnen plast, vilket motsvarar 13 % av den totala plasten i kylen.

Snygg och stilren interiör av rostfritt stål

 

Electrolux Cooling 360°

Kyl/frys för inbyggnad (ENC8MD18S)
Pris: ca 18 000 SEK
Volym: Kyl 186/ Frys 62 l. Inbyggnadsbar
Inbyggnadsmått: Standard H1780xB560xD550 mm
Energiklass: D, 173 kWh per år
Ljudnivå: 36 dB(A)
Lansering: September 2023