Aktiekapital och ägande

Aktiekapital och ägarstruktur

AB Electrolux aktiekapital uppgick per den 1 februari 2011 till 1 545 Mkr, motsvarande 308 920 308 aktier. Aktiekapitalet i Electrolux består av A-aktier och B-aktier. En A-aktie berättigar till en röst och en B-aktie till en tiondels röst. Samtliga aktier medför samma rätt till andel i bolagets tillgångar och vinst och berättigar till lika stor utdelning. I enlighet med den svenska aktiebolagslagen föreskriver Electrolux bolagsordning dessutom att vissa särskilda rättigheter tillkommer innehavare av aktier av olika slag om bolaget skulle ge ut nya aktier och vissa andra instrument.

I enlighet med Electrolux bolagsordning har ägare av A-aktier rätt att omvandla dessa till B-aktier. Syftet med omvandlingsklausulen är att ge innehavare av A-aktier möjlighet att uppnå förbättrad likviditet i sina aktieinnehav. Omvandlingen minskar det totala antalet röster i bolaget. Under 2010 konverterades på uppdrag av aktieägare 439 150 A-aktier till B-aktier. Totalt antal röster uppgår därefter till 39 048 843. Totalt antal aktier i bolaget uppgår till 308 920 308, av vilka 9 063 125 är A-aktier och 299 857 183 är B-aktier.

Enligt det av Euroclear Sweden AB förda ägarregistret hade Electrolux per den 31 december 2010 cirka 57 200 aktieägare. Investor AB är största ägare med 13,6% av kapitalet och 29,9% av rösterna. Information om aktieägare och aktieägande uppdateras varje kvartal på koncernens hemsida www.electrolux.com

En av koncernens pensionsstiftelser ägde per den 1 februari 2011
450 000 B-aktier i AB Electrolux.

Electrolux har avnoterats från Londonbörsen

Electrolux avnoterades från Londonbörsen (LSE) i mars 2010. Electrolux B-aktie har varit noterad på Londonbörsen sedan 1928.

Noteringen på LSE har varit en del i en strategi för att öka det internationella ägandet i Electrolux. På grund av avregleringen av de internationella kapitalmarknaderna och det ökade utländska ägandet av aktier på Nasdaq OMX Stockholm har noteringen inte längre bedömts nödvändig. Under senare år har handeln i Electrolux-aktier på LSE varit begränsad.

Efter avnoteringen är all handel i Electrolux-aktier koncentrerad till Nasdaq OMX Nordic Market i Stockholm.

Electrolux har under de senaste åren också avnoterats från börserna i Paris, Zürich, Genève och från Nasdaq i New York.

Bolagsordning

AB Electrolux bolagsordning anger att val av styrelse alltid ska äga rum på årsstämman. Frånsett detta innehåller inte bolagsordningen några bestämmelser om hur styrelseledamöter tillsätts eller avsätts eller om ändring av bolagsordningen.

En aktieägare kan rösta för det fulla antalet av honom eller henne ägda och företrädda aktierna på bolagsstämma i Electrolux. De utgivna aktierna är fritt överlåtbara, utan begränsningar, till följd av lag eller Electrolux bolagsordning. Electrolux känner inte till några avtal mellan aktieägare som kan medföra begränsningar i rätten att överlåta aktier i bolaget. Electrolux bolagsordning finns på www.electrolux.com.

Effekter av större ägarförändringar på finansieringen

Koncernens långfristiga finansiering innehåller villkor som innebär att långivare kan begära förtida lösen av lånen om kontrollen över bolaget förändras på ett väsentligt sätt. En sådan väsentlig kontrollförändring kan äga rum till följd av ett offentligt uppköpserbjudande.

Tabeller

Diagram

Ägarstruktur

Av det totala aktiekapitalet vid årets slut ägdes cirka 25% av utländska investerare.

Källa: SIS Ägarservice per den 31 december 2010.