Strukturåtgärder

Electrolux startade 2004 ett omstruktureringsprogram för att skapa en långsiktigt konkurrenskraftig produktion. När programmet är helt genomfört år 2011 kommer mer än hälften av vitvarorna att tillverkas i regioner med lägre kostnadsbas. Programmets totala kostnad beräknas uppgå till cirka 8,5 miljarder kronor och besparingarna beräknas uppgå till cirka 3,4 miljarder kronor per år från 2013. Avsättningar för strukturåtgärder och nedskrivningar redovisas som jämförelsestörande poster inom rörelseresultatet.

Electrolux initierade under 2010 strukturåtgärder och förvärv. Dessa beskrivs nedan.

December 2010

Electrolux konsoliderar spistillverkningen i Nordamerika

Electrolux koncentrerar sin nordamerikanska spistillverkning till delstaten Tennessee i USA genom att bygga en ny fabrik i Memphis, Tennessee. Tennessee erbjuder en optimal geografisk placering gentemot kunder och leverantörer. Electrolux har redan en spisfabrik i Springfield. Den nya fabriken kommer tillsammans med den befintliga spisfabriken i Springfield att etablera Tennessee som Electrolux spistillverkningscentrum i Nordamerika, vilket möjliggör synergier inom bland annat tillverkning, FoU och inköp.

Produktionen i den nya fabriken i Memphis beräknas starta i mitten av 2012 och vara i full drift 2013. Den nya fabriken, vilken motsvarar en investering om 190 miljoner USD, cirka 1 300 Mkr, är föremål för investeringsstöd från styrande organ på delstats-, county- och stadsnivå.

Tillverkningen vid Electrolux spisfabrik i L’Assomption, Quebec, Kanada, kommer att överföras till den nya fabriken i Memphis. Flytten av produktionen från fabriken i L’Assomption kommer att inledas i mitten av 2012 och fabriken kommer att stängas under fjärde kvartalet 2013. Fabriken har cirka 1 300 anställda. Stängningen beräknas medföra kostnader på cirka 430 Mkr, vilka belastat rörelseresultatet för fjärde kvartalet 2010 inom jämförelsestörande poster.

Electrolux minskar antalet anställda i Europa

Electrolux kommer att minska sin europeiska personalstyrka inom tillverkningen av vitvaror med cirka 800 anställda under 2011 och 2012. Ingen fabrik kommer att stängas. Förändringarna genomförs successivt och beräknas vara helt slutförda under fjärde kvartalet 2012. Åtgärderna kommer att medföra kostnader om cirka 360 Mkr, vilka belastat rörelseresultatet för fjärde kvartalet 2010 inom jämförelsestörande poster.

Oktober 2010

En del i Electrolux strategi är att växa på tillväxtmarknader. Som ett led i denna strategi meddelade Electrolux i oktober sin avsikt att förvärva Olympic Group for Financial Investments S.A.E. Olympic Group är den största tillverkaren av hushållsprodukter i de snabbväxande Mellanöstern- och Nordafrikaregionerna.

Olympic Group, som är noterat på den egyptiska börsen, har 7 300 anställda och tillverkar tvättmaskiner, kylskåp, spisar och varmvattenberedare. Under 2009 hade företaget en omsättning på 2,1 miljarder egyptiska pund (EGP), motsvarande cirka 2,5 miljarder svenska kronor. Bolagets volymandel av den egyptiska vitvarumarknaden beräknas uppgå till cirka 30%.

Electrolux tecknade i oktober en avsiktsförklaring med Paradise Capital om att förvärva dess 52-procentiga majoritetspost i Olympic Group. Electrolux avser även att lägga ett publikt bud på resterande aktier i Olympic Group. Efter genomförandet av affären kommer ägarandelen i intressebolagen Namaa och B-Tech att förvärvas av Paradise Capital.

Det uppskattade skuldfria värdet på Olympic Group exklusive de tidigare nämnda intressebolagen uppgår till cirka 2,7 miljarder EGP eller 3,2 miljarder svenska kronor. Förvärvet förutsätter ett tillfredsställande resultat av den "due diligence"-process som har inletts, godkännande av berörda myndigheter samt att övriga gängse transaktionsöverenskommelser kan träffas. Efter förvärvet kommer Olympic Group mot en managementavgift att ingå ett förvaltningsavtal med Electrolux och Paradise Capital om fortsatt teknik och förvaltningsstöd.

Electrolux utvärderar situationen mot bakgrund av den senaste tidens oroligheter i Egypten.

Augusti 2010

Förvärv av tvättmaskinsfabrik i Ukraina

Electrolux har tecknat avtal om att förvärva en tvättmaskinsfabrik i Ivano-Frankivsk i Ukraina. Fabriken har cirka 150 anställda.

Förvärvet innebär att Electrolux närvaro och tillverkningsbas på tillväxtmarknaderna i Central- och Östeuropa stärks. Ukraina deltar i frihandelssamarbetet inom Oberoende staters samvälde (OSS) tillsammans med bland andra Ryssland, Kazakstan, Armenien och Azerbajdzjan.

Fabriken förvärvas från Antonio Merloni S.p.A och köpeskillingen uppgår till 19 miljoner EUR. Förvärvet förväntas slutföras under det första kvartalet 2011 och är villkorat av godkännande av konkurrensmyndigheter.

April 2010

Effektiviseringar i vitvarufabriker i Italien och Frankrike

Electrolux fortsätter omstruktureringsarbetet i Europa. Under andra kvartalet 2010 initierades arbetet för att undersöka hur effektiviteten inom tillverkningen vid tvättmaskinsfabriken i Revin i Frankrike och vid spisfabriken i Forli i Italien kan förbättras. Kostnader på cirka 210 Mkr belastade rörelseresultatet inom jämförelsestörande poster för det andra kvartalet 2010.

Januari 2010

Tillverkningen vid spisfabrik i Sverige fasas ut

Beslut har tagits att fasa ut spisproduktionen i Motala i Sverige. Under första kvartalet 2011 kommer merparten av spistillverkningen att fasas ut och tillverkningen av större spismodeller och minikök att drivas vidare av extern part. Fabriken har cirka 240 anställda. Kostnaden för avvecklingen uppgående till cirka 100 Mkr har belastat rörelseresultatet inom jämförelsestörande poster för första kvartalet 2010.

Tabeller