Övrigt

Förändringar i koncernledningen

För att påskynda genomförandet av koncernens strategi baserad på innovativa produkter, investeringar i Electrolux-varumärket och en konkurrenskraftig kostnadsposition, utnämndes nya medlemmar i koncernledningen från och med den 1 februari 2011. Dessa tre nya utnämningar kommer att göra det möjligt för koncernen att snabbare utveckla nya produkter och att fortsätta att dra fördel av sin samlade globala styrka.

Jonas Samuelson har utsetts till Chief Operations Officer och chef för Global Operations inom Vitvaror

Utöver sitt nuvarande ansvar som ekonomi- och finansdirektör efterträder Jonas Samuelson Keith McLoughlin i dennes tidigare roll som Chief Operations Officer och chef för Global Operations inom Vitvaror.

Jan Brockmann har utsetts till Chief Technology Officer

Jan Brockmann har utsetts till Chief Technology Officer med globalt ansvar för koncernens teknikutveckling. Jan Brockmann rapporterar till VD och ingår i koncernledningen. Han anställdes i Electrolux i mars 2010. Jan Brockmann kommer närmast från Volkswagen Group.

MaryKay Kopf har utsetts till Chief Marketing Officer

MaryKay Kopf, som för närvarande är ansvarig för marknadsföring inom Electrolux Vitvaror Nordamerika, kommer i sin roll som Chief Marketing Officer att ansvara för koncernens varumärken, marknadsföring och design. MaryKay Kopf rapporterar till VD och ingår i koncernledningen. Hon har arbetat i Electrolux sedan 2003.

VD och koncernchef Hans Stråberg har lämnat Electrolux och efterträtts av Keith McLoughlin

Hans Stråberg meddelade i september 2010 Electrolux styrelse att han avsåg att lämna Electrolux efter 27 år i bolaget och nio år som VD och koncernchef. Han lämnade Electrolux den 31 december 2010. Samtidigt lämnade han sitt styrelseuppdrag i Electrolux.

Keith McLoughlin efterträdde Hans Stråberg. Keith McLoughlin var Chief Operations Officer och globalt ansvarig för forskning och utveckling, tillverkning och inköp för koncernens vitvaror. Han var tidigare chef för Vitvaror Nordamerika och började på Electrolux 2003.

Henrik Bergström har utsetts till chef för Dammsugare och små hushållsapparater

Henrik Bergström utsågs till ny chef för Dammsugare och små hushållsapparater i augusti 2010 efter Morten Falkenberg. Henrik Bergström har tidigare haft flera ledande befattningar inom Electrolux. Vitvaror Nordamerika och Latinamerika. Han har arbetat inom Electrolux sedan 1997.

Globala initiativ

Som tidigare tillkännagivits i samband men koncernens kapitalmarknadsdag i november 2010, kommer Electrolux genom globala initiativ att ytterligare reducera kostnader genom att dra fördel av sin globala styrka och räckvidd. Detta ska uppnås genom att tillvarata synergier, öka modulariseringen och optimera de globala inköpen. Initiativen beräknas ge besparingar på cirka 2,0–2,5 miljarder kronor per år med fullt genomslag från och med 2015, vilket kommer att bidra till att bibehålla Electrolux konkurrenskraft. Kostnaderna för dessa globala satsningar beräknas till cirka 500 Mkr per år under 2011 och 2012.

Asbestmål i USA

Koncernen är involverad i pågående rättsprocesser i USA avseende asbest. Nästan alla målen hänför sig till externt inköpta komponenter som använts i industriella produkter tillverkade före tidigt 1970-tal i verksamheter som inte längre ägs av Electrolux. Målen involverar käranden som framställt likartade krav mot ett flertal andra bolag som inte ingår i Electrolux-koncernen.

Per den 31 december 2010 uppgick antalet pågående mål till 2 800
(2 818) med totalt cirka 3 050 (cirka 3 120) käranden. Under 2010 tillkom 842 nya mål med 842 käranden och 860 mål med cirka 915 käranden avfördes.

Koncernen träffade 2007 ett avtal med flera av försäkringsbolagen som har utfärdat allmän ansvarsförsäkring till vissa tidigare ägda bolag som tillverkat industriella produkter varav några påstås ha innehållit asbest. Enligt avtalet ska försäkringsbolagen ersätta koncernen för en del av de historiska och framtida kostnaderna för asbestrelaterade stämningar som hänför sig till de aktuella produkterna. Avtalsperioden är inte begränsad men avtalet kan sägas upp med 60 dagars uppsägningstid. Om avtalet upphör att gälla återgår parterna till de rättigheter och skyldigheter de har under de berörda försäkringspoliserna.

Ytterligare stämningar mot Electrolux kan tillkomma i framtiden. Det är inte möjligt att förutsäga vare sig antalet framtida mål eller antalet käranden som framtida mål kan innebära. Utgången av asbestkrav är dessutom i sig osäker och alltid svår att förutse. Electrolux kan inte lämna någon försäkran om att utgången av denna typ av krav inte kan komma att ha en väsentligt negativ inverkan på verksamheten eller framtida resultat.

Miljöarbete

Vid årets slut 2010 bedrev Electrolux tillverkning vid 49 anläggningar i 16 länder. Tillverkningen består huvudsakligen av montering av komponenter från underleverantörer. Övriga processer omfattar bearbetning av plåt, formning av plast, lackering och emaljering.

Kemikalier, såsom smörj- och rengöringsmedel, används som processhjälpmedel. Kemikalier som ingår i produkterna omfattar isoleringsmaterial samt färg och emalj. Miljöpåverkan från produktionsprocesserna sker via användning av energi och vatten, samt i form av utsläpp till vatten och luft, fast avfall samt buller.

Studier av den totala miljöpåverkan av koncernens produkter över livscykeln, det vill säga från produktion och användning till återvinning, visar att den största miljöpåverkan sker under användningen av produkterna. Electrolux strategi är att utveckla och aktivt medverka till att öka försäljningen av produkter med mindre miljöpåverkan.

Tillstånd och anmälningsplikt i Sverige och andra länder

Electrolux driver fyra fabriker i Sverige. För dessa anläggningar, som totalt svarar för cirka 3% av det totala tillverkningsvärdet, krävs myndighetstillstånd. För tre av dem krävs anmälningsplikt. Tillstånden avser till exempel maxvärden eller gränsvärden för luft och vattenutsläpp och bullernivåer. Inga väsentliga förelägganden enligt Miljöbalken har förekommit under 2010.

Tillverkande enheter i andra länder anpassar verksamheten, ansöker om nödvändiga tillstånd och rapporterar till myndigheter i enlighet med lokal lagstiftning. Koncernen tillämpar en försiktighetspolicy när det gäller förvärv av nya fabriker och pågående verksamheter. Risker för avvikelser, tvister eller händelser som kan utgöra en materiell finansiell risk rapporteras till koncernnivå enligt koncernens policy. Dessa säkerhetsrutiner har under året inte påvisat några väsentliga händelser 2010.

Electrolux produkter påverkas av lagstiftning på olika marknader, främst i form av energiförbrukning, producentansvar för återvinning samt begränsning och hantering av farliga ämnen. Electrolux bevakar kontinuerligt förändringar i lagstiftning och produktutveckling och tillverkningen anpassas till dessa förändringar.