Styrelsens utskott

Styrelsen har inrättat ett ersättningsutskott och ett revisionsutskott. Utskottens arbete är i huvudsak av beredande och rådgivande karaktär, men styrelsen kan i särskilda fall delegera beslutsbefogenheter till utskotten. Utskottens ledamöter och deras ordföranden utses vid konstituerande styrelsemöte.

Styrelsen har också etablerat ordningen att ärenden kan hänskjutas till tillfälliga utskott som bildas enbart för att behandla specifika frågor.

Ersättningsutskott

En av ersättningsutskottets huvuduppgifter är att föreslå riktlinjer för ersättning till medlemmar i koncernledningen. Ersättningsutskottet föreslår också ersättningen till VD och koncernchefen för beslut i styrelsen. Ersättningsutskottet beslutar om ersättningen till övriga medlemmar i koncernledningen på förslag av VD.

I ersättningsutskottets uppgifter ingår:

  • Att förbereda och utvärdera riktlinjer för ersättning till koncernledningen.
  • Att förbereda och utvärdera mål och principer för rörlig ersättning.
  • Att förbereda villkor för pensioner, uppsägningar, avgångsvederlag och övriga förmåner för koncernledningen.
  • Att förbereda och utvärdera Electrolux långsiktiga incitamentsprogram.

Utskottet består av tre styrelseledamöter: Barbara Milian Thoralfsson (ordförande), Johan Molin och Marcus Wallenberg. Minst två möten hålls varje år och ytterligare möten kan hållas vid behov.

Under 2010 höll ersättningsutskottet åtta möten. Viktiga frågor som togs upp var beredning av förslag till ersättning till den nya verkställande direktören och koncernchefen, beslut om ersättning till nya medlemmar i koncernledningen, uppföljning och utvärdering av tidigare godkända långsiktiga incitamentsprogram samt riktlinjer för ersättning till koncernledningen. Därutöver gjordes en översyn av företagets strategi för ersättning relativt den externa arbetsmarknaden.

Electrolux personaldirektör har deltagit i och varit ansvarig för förberedelserna inför varje möte.

Revisionsutskott

Revisionsutskottets huvuduppgift är att övervaka processerna kring Electrolux finansiella rapportering och interna kontroll för att kunna säkerställa kvaliteten i den externa rapporteringen.

I revisionsutskottets uppgifter ingår:

  • Att granska de finansiella rapporterna.
  • Att övervaka effektiviteten i den interna kontrollen, inklusive riskhanteringen, avseende den finansiella rapporteringen.
  • Att följa upp verksamheten inom internrevisionsfunktionen Management Assurance & Special Assignments avseende organisation, bemanning, budget, planer, resultat och revisionsrapporter.
  • Att övervaka den externa revisionen och utvärdera de externa revisorernas arbete.
  • Att granska och, i förekommande fall, förhandsgodkänna när de externa revisorerna anlitas för andra uppdrag än revisionstjänster.
  • Att utvärdera de externa revisorernas objektivitet och oberoende.

Revisionsutskottet har även till uppgift att stödja valberedningen med förslag vid val av externa revisorer och revisorsarvoden.

Revisionsutskottet består av tre styrelseledamöter: Peggy Bruzelius (ordförande), Caroline Sundewall och Torben Ballegaard Sørensen. De externa revisorerna rapporterar till utskottet vid varje ordinarie möte. Minst tre möten hålls per år och ytterligare sammanträden hålls vid behov.

Under 2010 höll revisionsutskottet fem möten. Företrädare för Electrolux har mellan mötena i särskilda ärenden haft regelbundna kontakter med ordföranden i utskottet. Koncernens ekonomi- och finansdirektör och chefen för internrevision och internkontroll har deltagit i alla sammanträden. Koncernens chefsjurist Cecilia Vieweg har varit utskottets sekreterare vid fyra av fem möten.