Bolagsstämma

Aktieägares rätt att fatta beslut om Electrolux angelägenheter utövas vid bolagsstämma. Electrolux årsstämma hålls i Stockholmsområdet under det första halvåret.

Årsstämman beslutar om:

  • Fastställande av årsredovisning
  • Utdelning
  • Val av styrelseledamöter och, i förekommande fall, revisorer
  • Ersättning till styrelse och revisorer
  • Riktlinjer för ersättning till koncernledningen
  • Övriga viktiga frågor

Extra bolagsstämma kan hållas om styrelsen anser att behov finns eller om Electrolux revisorer eller ägare till minst 10 procent av aktierna begär det.

För att kunna delta i beslut erfordras att aktieägaren är närvarande vid stämman, personligen eller genom ombud. Vidare krävs att aktieägaren är införd i aktieboken vid visst datum före stämman och att anmälan om deltagande gjorts till bolaget i viss ordning. Aktieägare som innehar aktier i Electrolux genom amerikanska depåbevis, så kallade ADR, eller andra sådana bevis, måste vidta ytterligare åtgärder för att kunna delta i stämman. Innehavare av sådana bevis uppmanas att i god tid före stämman kontakta sin bank, förvaltare eller utgivaren av depåbevisen för mer information.

Enskilda aktieägare som önskar få ett särskilt ärende behandlat på bolagsstämma kan normalt begära detta i god tid före stämman hos Electrolux styrelse under särskild adress som publiceras på koncernens hemsida.

Beslut vid bolagsstämma fattas normalt med enkel majoritet. I vissa frågor föreskriver dock den svenska aktiebolagslagen att förslag ska godkännas av en större andel av de på stämman företrädda aktierna och avgivna rösterna.

Årsstämma 2010

Vid årsstämman den 30 mars 2010 deltog aktieägare som representerade 40,1 procent av aktiekapitalet och 53,1 procent av rösterna i bolaget. Verkställande direktörens anförande direktsändes på koncernens hemsida och finns liksom protokoll och beslut tillgängliga på www.electrolux.com/bolagsstyrning. Stämman hölls på svenska och simultantolkades till engelska.

Årsstämman beslutade att anta styrelsens förslag att lämna en utdelning på 4,00 kronor per aktie för räkenskapsåret 2009. Lorna Davis valdes in som ny styrelseledamot och PricewaterhouseCoopers AB omvaldes till revisorer fram till årsstämman 2014.

Marcus Wallenberg omvaldes till styrelseordförande. Stämman godkände också styrelsens förslag till riktlinjer för ersättning till Electrolux koncernledning samt omfattningen av och huvudprinciperna för Electrolux prestationsbaserade, långsiktiga aktieprogram 2010.

Samtliga styrelseledamöter och bolagets huvudansvarige revisor närvarade vid stämman.

Årsstämma 2011

Electrolux nästa årsstämma hålls den 31 mars 2011 i Berwaldhallen, Stockholm.

Se här för ytterligare information om nästa årsstämma.