Latinamerika

Electrolux är näst största tillverkare av vitvaror i Brasilien och största tillverkare av damm­sugare. Koncernens försäljning inom hela Latinamerika ökade med mer än 20 procent under 2010 och positionen stärktes inom en rad olika produktkategorier och marknader.

Marknad

Den latinamerikanska marknaden för vitvaror uppgick till cirka 93 miljarder kronor 2010, varav Brasilien stod för ungefär hälften. Andra stora marknader är Mexiko och Argentina. De under 2009 i Brasilien införda skattereduktionerna på inhemskt producerade hushållsprodukter upphörde under januari 2010. Detta bidrog till att efterfrågan i landet ökade kraftigt i början av året. Efter två svaga kvartal tog sedan efterfrågan ny fart mot slutet av året. På de flesta övriga marknader i Latinamerika ökade efterfrågan under året.

Tillväxten i regionen drivs av ökad köpkraft hos hushållen. Den snabbt framväxande medelklassen i bland annat Brasilien och Mexiko har lett till ökad efterfrågan även på produkter i de högre prissegmenten.

Den latinamerikanska marknaden är relativt konsoliderad. De tre största tillverkarna i Brasilien står för cirka 75 procent av försäljningen inom vitvaror. Höga importtullar och logistikkostnader medför att merparten av de produkter som säljs i Latinamerika är inhemskt producerade.

Återförsäljare

Konsolideringen är stark bland regionala och lokala återförsäljare i regionen. I Brasilien fusionerade under 2010 tre av de största inhemska återförsäljarna, Casas Bahia, Globex och Pão de Açúcar. Det nya företaget, Grupo Pão de Açúcar har en dominerande ställning på marknaden. Försäljningen av hushållsprodukter drivs i hög utsträckning genom kampanjer eftersom de flesta köpbeslut tas i butik där tillverkarna har egna försäljare på plats. Den ökade användningen av Internet bland konsumenterna under senare år har fått en allt viktigare roll i tillverkarnas marknadsföring.

Electrolux position

Brasilien är Electrolux största marknad i Latinamerika och koncernen är näst största tillverkare av vitvaror i landet. Varumärket Electrolux har en stark position i alla segment tack vare innovativa produkter och nära samarbeten med de marknadsledande butikskedjorna. Nästan två tredjedelar av försäljningen i Brasilien under 2010 bestod av produkter lanserade under de senaste två åren.

Electrolux strategi är att växa snabbt även på övriga marknader i Latinamerika, såsom Mexiko och Argentina. I Mexiko säljs produkter under varumärket Frigidaire och Electrolux.

Electrolux försäljning i Latinamerika ökade med mer än 20 procent under 2010 och marknadsandelarna stärktes i bland annat Mexiko och Argentina samt inom flera produktkategorier. Merparten av de vitvaror som Electrolux säljer i Latinamerika är tillverkade i Brasilien eller Mexiko.

Två av tre dammsugare sålda i Brasilien under 2010 bar varumärket Electrolux. Electrolux dammsugare har en stark position även i andra delar av Latinamerika. Försäljningen av små hushållsapparater såsom kaffekokare, strykjärn och brödrostar under varumärket Electrolux växer snabbt i regionen.

Diagram

Andel av försäljning 2010

Andel av rörelseresultat 2010

Nettoomsättning och rörelsemarginal

Rörelseresultatet förbättrades främst som en följd av högre volymer och en förbättrad produktmix. lanseringar av nya produkter och ökad försäljning av luftkonditioneringsutrustning under året har bidragigt till den förbättrade produktmixen.

Nettoomsättning Latinamerika exkl. Brasilien

Electrolux totala omsättning inkl. Konsumentprodukter och Professionella Produkter.

Marknadspenetration inom olika produktkategorier

Brasilien är världens åttonde största ekonomi. Det bedöms att cirka 50% av befolkningen tillhör den globala medelklassen. Det finns goda möjligheter för Electrolux att växa i kategorier med låg marknadspenetration.

Källa: Kantar/Latin Panel.