Europa, Mellanöstern och Afrika

Under året stärkte Electrolux ytterligare sin position inom inbyggnadssegmentet, bland annat genom lanseringen av en helt ny serie innovativa, energieffektiva produkter under varumärket AEG. Lönsamheten i regionen ökade genom nya kostnadsbesparingar och en bättre mix.

Marknad

Den europeiska marknaden för vitvaror uppgick till cirka 205 miljarder kronor 2010, varav Östeuropa stod för cirka 18 procent. Efterfrågan ökade något under året, dock från en låg nivå. Ökningen berodde främst på en starkare utveckling i Östeuropa framförallt drivet av Ryssland samt på en större efterfrågan i stora väst­europeiska ekonomier såsom Tyskland och Frankrike. Efterfrågan på dammsugare ökade marginellt i de flesta regioner och segment.

Marknaden för inbyggnadsprodukter fortsatte att utvecklas starkt. Fortsatt stort fokus låg på energi- och vatteneffektiva vitvaror.

Den europeiska marknaden med många länder har bidragit till en stor variation i konsumentbeteenden och att det finns ett stort antal tillverkare, varumärken och återförsäljare. Den europeiska marknaden är mycket komplex. Den låga konsolideringsgraden bland tillverkare har lett till överkapacitet och som en konsekvens därav till prispress under en längre tid. Under de senaste åren har priserna stabiliserats något.

Återförsäljare

Marknaden i Europa domineras av många mindre, lokala och fristående butikskedjor med inriktning på el och elektronik samt köksinredning. Stark organisk tillväxt hos återförsäljarna under senare år har hållit tillbaka en konsolidering. Dammsugare säljs via samma kanaler som vitvaror samt via stormarknader.

Köksspecialisternas andel av försäljningen av vitvaror i Väst­europa uppgår idag till cirka 25 procent. I Tyskland och Italien ligger deras andel på cirka 40 procent.

Andelen konsumenter som går ut på nätet innan de bestämmer sig för köp fortsätter att öka snabbt. Det innebär att tillverkarnas hemsidor blir allt viktigare som redskap för att övertyga kunderna. Varumärket behöver framhävas på rätt sätt samtidigt som kunderna behöver få svar på det som de letar efter.

Electrolux position

Under året stärkte Electrolux ytterligare sin position inom inbyggnadssegmentet, främst på den tyska marknaden. Under det fjärde kvartalet påbörjades lanseringen av en helt ny serie innovativa inbyggnadsprodukter i premiumsegmentet under varumärket AEG i Tyskland och Österrike. Lanseringen fortsätter på andra marknader under 2011. Inom dammsugare lanserades i slutet av året en ny serie energi­effektiva premiumdammsugare tillverkade av upp till 70 procent återvunnen plast.

En positiv mixutveckling och lägre kostnader tack vare tidigare och nya besparingsåtgärder har bidragit till ett förbättrat rörelseresultat.

Cirka 20 procent av koncernens försäljning av vitvaror i Europa och cirka 15 procent av dammsugarförsäljningen sker i Östeuropa. De lägre försäljningsvolymerna under 2010 är främst ett resultat av att tyska Quelle, en av koncernens största återförsäljare, försattes i konkurs i slutet av 2009. Samtidigt visade försäljningsvolymerna under varumärket Electrolux på en positiv utveckling. Det nya samarbetet med IKEA har utvecklats väl.

Diagram

Andel av försäljning 2010

Andel av rörelseresultat 2010

Nettoomsättning och rörelsemarginal

Rörelseresultatet för vitvaror förbättrades väsentligt framför allt tack vare en positiv mixutveckling. Tidigare personalneddragningar och kostnadsbesparingsåtgärder har också positivt påverkat rörelseresultatet. Rörelseresultatet förbättrades väsentligt för dammsugarverksamheten tack vare ökad försäljning av produkter inom premiumsegmentet.

Leveranser av vitvaror i Europa, exkl. Turkiet

Efterfrågan på marknaderna i Europa stabiliserades under 2010 och ökade med 2% efter mer än två år av nedgångar, framför allt tack vare tillväxt i Östeuropa där efterfrågan ökade med 6%.

Tillväxt i Östeuropa exkl. Turkiet

Efterfrågan på marknaderna i Östeuropa ökade med 6% jämfört med föregående år främst som ett resultat av ökad efterfrågan i Ryssland och Ukraina.