Asien/Stillahavsområdet

Sydostasien är en speciellt viktig tillväxtregion för Electrolux. De innovativa produkter som koncernen utvecklat för regionens särskilda behov har resulterat i kraftig tillväxt, hög lönsamhet och ökade marknadsandelar.

Marknad

Marknaden för hushållsprodukter i Asien/Stillahavsområdet uppgick till cirka 375 miljarder kronor under 2010, varav marknaden i Kina är störst med cirka 180 miljarder kronor. Den australienska marknaden för vitvaror uppgick till cirka 19 miljarder kronor, vilket var något lägre jämfört med föregående år.

Efterfrågan på vitvaror i Sydostasien och Kina ökade kraftigt under året. Tillväxten sker främst i lågprissegmentet och beror i stor utsträckning på förbättrad levnadsstandard. Den snabbt framväxande medelklassen i regionen har medfört en ökad efterfrågan på produkter såsom luftkonditioneringsutrustning och tvättmaskiner. Under 2010 växte marknaden för hushållsprodukter med över 10 procent i Kina, Vietnam, Thailand, Singapore, Indonesien och Filippinerna. Inbyggnadsprodukter för köket är ett snabbt växande segment i Sydostasien. En snabb urbanisering sker i hela regionen. 

Det finns ingen tydlig marknadsledare inom hushållsprodukter i regionen. I Australien är Electrolux marknadsledande. I Kina är Haier och Midea största tillverkare med cirka 22 respektive 13 procent av marknaden, följda av en rad lokala och internationella tillverkare med relativt små marknadsandelar. De sydostasiatiska konsumenterna väljer gärna europeiska varumärken, men deras marknads­andelar är ännu små.

Återförsäljare

Ingen återförsäljare täcker hela regionen. Däremot går trenden mot ökad konsolidering bland återförsäljarna. I Australien har fem stora butikskedjor cirka 90 procent av marknaden.

De flesta vitvaror i Sydostasien säljs i små, lokala butiker. I städerna däremot säljs en stor del av vitvarorna i varuhus, på stormarknader och via återförsäljarkedjor. I Kina domineras marknaden av två stora inhemska butikskedjor, Gome och Suning, specialiserade inom elektronik. De internationella butikskedjorna är fortfarande få i Kina.

Electrolux position

Cirka 70 procent av Electrolux försäljning av vitvaror i Asien/Stillahavsområdet sker i Australien där koncernen är marknadsledande. Varumärket Electrolux är positionerat inom premiumsegmentet med fokus på innovation, vatten- och energieffektivitet samt design. Koncernens varumärken Westinghouse och Simpson har starka positioner i mellanprissegmentet.

Electrolux är ett mycket starkt varumärke i Sydostasien, som är ett viktigt tillväxtområde för koncernen. De innovativa produkter som koncernen utvecklat för regionens särskilda behov vad gäller temperatur, fukt och matkultur har resulterat i kraftig tillväxt, hög lönsamhet och ökande marknadsandelar. Bland annat har ­Electrolux med stor framgång lanserat inbyggnadsprodukter för kök speciellt anpassade till asiatiska konsumenters behov. Electrolux försäljning av damsugare ökade väsentligt under 2010. Försäljningen av dammsugare sker i första hand genom vitvarusäljare och andra kanaler.

I Kina har Electrolux vidtagit strukturella åtgärder och repositionerat sitt produkterbjudande. Dessa åtgärder har börjat visa resultat.

Diagram

Andel av försäljning 2010

Andel av rörelseresultat 2010

Nettoomsättning och rörelsemarginal

Rörelseresultatet förbättrades väsentligt som en följd av valutakursförändringar och högre kostnadseffektivitet. Verksamheten i Sydostasien visade fortsatt god tillväxt och lönsamhet.

Leveranser av vitvaror i Australien

Marknadens efterfrågan på vitvaror i Australien minskade under 2010 jämfört med föregående år.

Försäljning i Sydostasien

Försäljningen i Sydostasien fortsatte att visa stark tillväxt under 2010. Detta är i linje med Electrolux strategi att växa på tillväxtmarknader.