Årsredovisning 2009 2 Resultatgenomgång
 

Risker och osäkerhetsfaktorer

Turbulensen på finansmarknaden och konjunkturnedgången under 2008 och 2009 har inneburit att koncernens arbete med att begränsa och kontrollera risktagandet varit särskilt viktigt.

Riskerna i koncernens verksamhet kan generellt delas in i operativa risker relaterade till affärsverksamheten och risker relaterade till finansverksamheten. De operativa riskerna hanteras normalt av de operativa enheterna i koncernen medan finansiella risker hanteras av den centrala finansavdelningen.

Risker och osäkerhetsfaktorer

Electrolux agerar på konkurrensutsatta marknader som i de flesta fall är relativt mogna. Efterfrågan på vitvaror varierar med det allmänna konjunkturläget och priskonkurrensen är hård inom flertalet produktkategorier. Electrolux förmåga att öka lönsamheten och avkastningen för aktieägarna är till stor del beroende av hur väl koncernen lyckas utveckla innovativa produkter och upprätthålla en kostnadseffektiv tillverkning. Hanteringen av prisförändringar på råmaterial och komponenter samt strukturåtgärder är väsentliga faktorer för att bibehålla och öka konkurrenskraften. Utöver dessa operativa risker är koncernen utsatt för risker relaterade till finansverksamheten som exempelvis ränterisker, finansieringsrisker, valutarisker och kreditrisker. Utvecklingen inom Electrolux påverkas starkt av ett antal omvärldsfaktorer, där de väsentligaste riskfaktorerna att hantera för närvarande är:

Variationer i efterfrågan

Efterfrågan på vitvaror påverkas av det allmänna konjunkturläget. En försämring av konjunkturläget kan medföra förutom lägre försäljningsvolymer också att efterfrågan förskjuts till produkter med lägre priser där marginalerna generellt är lägre. På kort sikt minskar också kapacitetsutnyttjandet i tillverkningen. Den fortsatta utvecklingen av den globala ekonomin är en osäkerhetsfaktor för resultatutvecklingen 2010.

Priskonkurrens

På ett flertal av de marknader som Electrolux är verksamt är priskonkurrensen stark. Electrolux strategi, som är baserad på produktinnovation och varumärkesbyggande, strävar bland annat till att minimera och motverka priskonkurrens för de produkter som säljs. En fortsatt nedgång i konjunkturen ökar risken för ytterligare prispress.

Prisförändringar på råmaterial och komponenter

De råvaror som koncernen främst är exponerad mot är stål, plaster, koppar och aluminium. Bilaterala avtal används för att säkra prisriskerna på råvaror. En del av inköpen av råvaror sker på löpande basis. Det råder betydande osäkerhet om den framtida utvecklingen av priserna på råvaror.

Tillgång till finansiering

Electrolux har en låneförfalloprofil som innebär att cirka 2 200 Mkr kommer att förfalla till betalning under 2010 och 2011.

Electrolux har en outnyttjad upplåningsberedskap i form av en garanterad kreditfacilitet för lång- och kortfristig upplåning.

För detaljerad information om

  • Redovisningsprinciper för finansiella instrument, se Not 1.
  • Finansiell riskhantering, se Not 2.
  • Finansiella instrument, se Not 18.
Diagram

Råvaruexponering

Electrolux köpte råvaror för cirka 19 miljarder kronor under 2009. Inköp av stål var den största enskilda kostnaden.

Produced by Solberg