Årsredovisning 2009 2 Resultatgenomgång
 

Övrigt

Keith McLoughlin Chief Operations Officer för vitvaror

Keith McLoughlin utsågs till Chief Operations Officer för vitvaror i juli 2009. Keith McLoughlin är ansvarig för en ny global organisation för produktutveckling, inköp och tillverkning inom vitvaror. Den nya organisationens målsättning är att fullt ut nyttja koncernens globala närvaro och stordriftsfördelar. Keith McLoughlin ingår i koncernledningen och rapporterar till VD och koncernchef Hans Stråberg. Keith McLoughlin var tidigare chef för Vitvaror Nordamerika.

Kevin Scott ny chef för Vitvaror i Nordamerika

Kevin Scott utsågs till ny chef för Vitvaror Nordamerika i juli 2009 efter Keith McLoughlin, som utsetts till chef för den nya globala organisationen inom vitvaror, se ovan. Kevin Scott är medlem av koncernledningen och rapporterar till VD och koncernchef Hans Stråberg. Kevin Scott har tidigare haft flera ledande positioner inom Electrolux Vitvaror Nordamerika. Innan Kevin Scott anställdes på Electrolux hade han ledande positioner inom DuPont och Pepsi.

Alberto Zanata ny chef för Professionella Produkter

Alberto Zanata utsågs till ny chef för Electrolux Professionella Produkter i juni 2009. Han efterträdde Dr. Detlef Münchow som lämnat koncernen. Alberto Zanata ingår i koncernledningen och rapporterar till VD och koncernchef Hans Stråberg. Alberto Zanata har tidigare haft flera ledande positioner inom Electrolux verksamhet för professionella produkter.

Asbestmål i USA

Koncernen är involverad i pågående rättsprocesser i USA avseende asbest. Nästan alla målen hänför sig till externt inköpta komponenter som använts i industriella produkter tillverkade före tidigt 1970-tal i verksamheter som inte längre ägs av Electrolux. Vissa av målen har ett stort antal käranden som framställt likartade krav mot ett flertal andra bolag som inte ingår i Electrolux-koncernen.

Per den 31 december 2009 uppgick antalet pågående mål till 2 818 (2 639) med totalt cirka 3 120 (cirka 3 200) käranden. Under 2009 tillkom 760 nya mål med cirka 760 käranden och 581 mål med cirka 850 käranden avfördes. Cirka 40 av kärandena hänför sig till pågående mål i delstaten Mississippi.

Koncernen träffade 2007 ett avtal med flera av försäkringsbolagen som har utfärdat allmän ansvarsförsäkring till vissa tidigare ägda bolag som tillverkat industriella produkter, varav några påstås ha innehållit asbest. Enligt avtalet ska försäkringsbolagen ersätta koncernen för en del av de historiska och framtida kostnaderna för asbestrelaterade stämningar som hänför sig till de aktuella produkterna. Avtalsperioden är inte begränsad men avtalet kan sägas upp med 60 dagars uppsägningstid. Om avtalet upphör att gälla återgår parterna till de rättigheter och skyldigheter de har under de berörda försäkringspoliserna.

Ytterligare stämningar mot Electrolux kan tillkomma i framtiden. Det är inte möjligt att förutsäga vare sig antalet framtida mål eller antalet käranden som framtida mål kan innebära. Utgången av asbestkrav är dessutom i sig osäker och alltid svår att förutse. Electrolux kan inte lämna någon försäkran om att utgången av denna typ av krav inte kan komma att ha en väsentligt negativ påverkan på verksamheten eller framtida resultat.

Miljöarbete

Under 2009 bedrev Electrolux tillverkning vid 51 anläggningar i 17 länder. Tillverkningen består huvudsakligen av montering av komponenter från underleverantörer. Övriga processer omfattar bearbetning av plåt, formning av plast, lackering och emaljering.

Kemikalier, som smörj- och rengöringsmedel, används som processhjälpmedel. Kemikalier som ingår i produkterna omfattar isoleringsmaterial samt färg och emalj. Miljöpåverkan från produktionsprocesserna sker i form av utsläpp till vatten och luft, fast avfall samt buller.

Studier av den totala miljöpåverkan av koncernens produkter över livscykeln, det vill säga från produktion och användning till återvinning, visar att den största miljöpåverkan sker under användningen av produkterna. Electrolux strategi är att utveckla och aktivt medverka till att öka försäljningen av produkter med mindre miljöpåverkan.

Tillstånd och anmälningsplikt i Sverige och andra länder

Electrolux driver fyra fabriker i Sverige. För dessa anläggningar, som totalt svarar för cirka 3% av det totala tillverkningsvärdet, krävs myndighetstillstånd. För tre av dem krävs anmälningsplikt. Tillstånden avser till exempel maxvärden eller gränsvärden för luft- och vattenutsläpp och bullernivåer. Inga väsentliga förelägganden enligt Miljöbalken har förekommit under 2009.

Tillverkande enheter i andra länder anpassar verksamheten, ansöker om nödvändiga tillstånd och rapporterar till myndigheter i enlighet med lokal lagstiftning. Koncernen tillämpar en försiktighetspolicy när det gäller förvärv av nya fabriker och pågående verksamheter. Risker för avvikelser, tvister eller händelser som kan utgöra en materiell finansiell risk rapporteras till koncernnivå enligt koncernens policy. Dessa säkerhetsrutiner har under året inte påvisat några väsentliga händelser 2009.

Electrolux produkter påverkas av lagstiftning på olika marknader, främst i form av energiförbrukning, producentansvar för återvinning samt begränsning och hantering av farliga ämnen. Electrolux bevakar kontinuerligt förändringar i lagstiftning och produktutveckling och tillverkningen anpassas till dessa förändringar.

Produced by Solberg