Årsredovisning 2009 2 Resultatgenomgång
 

Utveckling per affärsområde

  • Fortsatt svag efterfrågan på Electrolux viktiga marknader i Europa och i Nordamerika.
  • Den nordamerikanska marknaden visade en viss återhämtning under fjärde kvartalet efter tretton kvartal med nedgångar. Efterfrågan på marknaden i Europa har sjunkit nio kvartal i följd. Detta hade en negativ påverkan på försäljningsvolymerna.
  • Försäljningen minskade med 5% i jämförbara valutor.
  • Försäljningen påverkades negativt av lägre volymer medan högre priser och mixförbättringar hade en positiv inverkan.
  • Rörelseresultatet förbättrades väsentligt i alla regioner.
  • Kostnadsbesparingar, högre priser, lägre kostnader för råmaterial och en förbättrad mix bidrog starkt till resultatförbättringen.
  • Genomsnittligt antal anställda minskade till 50 633 (55 177).

 

Koncernens verksamheter inkluderar produkter såväl för konsumenter som för professionella användare. Konsumentprodukterna omfattar främst vitvaror, det vill säga kylskåp, frysar, spisar, torktumlare, tvätt- och diskmaskiner, utrustning för luftkonditionering samt mikrovågsugnar. Dessutom ingår dammsugarprodukter. Verksamheten inom Professionella Produkter omfattar storköksutrustning för hotell, restauranger och institutioner samt tvättutrustning för fastighetstvättstugor, myntbarer, hotell och andra professionella användare.

Under 2009 svarade vitvaror för 85% (85) av nettoomsättningen medan professionella produkter svarade för 7% (7) och dammsugarverksamheten för 8% (8).

Konsumentprodukter, Europa

Vitvaror

Industrins leveranser av vitvaror i Europa minskade 2009 med 11% jämfört med 2008. Leveranserna i Östeuropa sjönk med 25% och i Västeuropa med 6%. Efterfrågan fortsatte att minska på flera för Electrolux viktiga marknader såsom Storbritannien, Spanien och Norden. Efterfrågan på vissa marknader i Europa stabiliserades något under fjärde kvartalet. Koncernens försäljning minskade på grund av lägre volymer.

Rörelseresultatet förbättrades väsentligt under 2009 jämfört med föregående år. En positiv pris- och mixutveckling liksom lägre kostnader för råmaterial bidrog till resultatförbättringen. Effekterna av de personalneddragningar och andra besparingsåtgärder som genomfördes under året påverkade också resultatet positivt.

Under fjärde kvartalet 2009 försattes en av koncernens stora återförsäljare tyska Quelle i konkurs. Detta har medfört att koncernens försäljningsvolymer under så kallade private labels har minskat. Samtidigt har Electrolux stärkt sin position inom inbyggnadsprodukter.

Dammsugare

Efterfrågan på dammsugare visade en nedgång under 2009  jämfört med föregående år. Koncernens försäljning minskade  på grund av lägre volymer och rörelseresultatet försämrades. En förbättrad produktmix, lägre produktkostnader och kostnadsbesparingar har till viss del motverkat resultatförsämringen.  Lanseringar av premiumprodukter såsom dammsugaren UltraOne bidrog till förbättringar av produktmixen.

Konsumentprodukter, Nordamerika

Vitvaror

Industrins leveranser av vitvaror i USA minskade under 2009 med 8%. Däremot ökade efterfrågan under fjärde kvartalet 2009, jämfört med motsvarande kvartal 2008, efter tretton kvartal med nedgångar.

Koncernens försäljning sjönk i jämförbara valutor under 2009 jämfört med 2008. En positiv pris- och mixutveckling har dock till viss del kompenserat för de lägre försäljningsvolymerna. Ökad konkurrens inom tvättprodukter påverkade försäljningsvolymerna negativt.

Rörelseresultatet förbättrades trots lägre volymer. En positiv utveckling av pris och mix, ökad intern effektivitet och lägre kostnader för inköp av råmaterial har bidragit till förbättringen. Trots lägre kapacitetsutnyttjande förbättrades produktiviteten inom tillverkningen, vilket också påverkat resultatet positivt.

Återlanseringen under året av nya produkter under varumärket Frigidaire bidrog till förbättringar av produktmixen liksom köksprodukter under varumärket Electrolux, vilka tog marknadsandelar.

Dammsugare

Marknadens efterfrågan på dammsugare visade en nedgång under 2009 jämfört med föregående år. Koncernens försäljning ökade något tack vare högre volymer, framförallt inom låg- och mellanprissegmentet. Rörelseresultatet och marginalen låg på samma nivå som föregående år. Kostnadsbesparingar och lägre produktkostnader har påverkat resultatet positivt.

Konsumentprodukter, Latinamerika

Marknadens efterfrågan på vitvaror i Latinamerika bedöms ha ökat under 2009 jämfört med 2008, som en följd av en stark tillväxt i Brasilien. Marknadstillväxten i Brasilien är ett resultat av att den brasilianska regeringen genomför stimulansåtgärder i form av skattereduktioner på inhemskt producerade vitvaror, men även av ett lägre ränteläge och av att större tillgång till krediter bidragit till ökad konsumtion. På de flesta övriga marknader i Latinamerika fortsatte efterfrågan att minska.

Electrolux försäljningsvolymer fortsatte att stiga under 2009 jämfört med föregående år. Försäljningen ökade väsentligt och koncernen tog ytterligare marknadsandelar i Brasilien. Rörelseresultatet förbättrades som en följd av en positiv pris- och mixutveckling liksom av lägre kostnader för råmaterial. Rörelsemarginalen försämrades för helåret som en följd den svaga resultatutvecklingen under första kvartalet.

Lanseringar av nya produkter under året har bidragit till en förbättrad produktmix. För andra året i rad var rörelseresultatet det bästa någonsin för verksamheten i Latinamerika.

Konsumentprodukter, Asien/Stillahavsområdet och Övriga världen

Australien och Nya Zeeland

Marknadens efterfrågan på vitvaror i Australien uppskattas ha minskat under 2009 jämfört med föregående år. Koncernens försäljning ökade som en följd av högre volymer och bibehållna prisnivåer. Rörelseresultatet förbättrades tack vare en positiv utveckling av råmaterialpriser och försäljningspriser liksom av genomförda kostnadsbesparingsprogram.

Sydostasien och Kina

Efterfrågan på marknaden i Sydostasien uppskattas ha varit oförändrad under 2009 jämfört med föregående år.

Electrolux försäljning i Sydostasien växte starkt på flera marknader och koncernen har tagit marknadsandelar. Verksamheten i Sydostasien visade fortsatt god lönsamhet.

Utvecklingen i Kina påverkades positivt av genomförda strukturåtgärder och ompositioneringen av Electrolux-varumärket.

Professionella Produkter

Marknadens efterfrågan på storköksutrustning bedöms ha försvagats under 2009 jämfört med föregående år.

Koncernens försäljning av storköksutrustning minskade under 2009 jämfört med föregående år på grund av lägre volymer och rörelseresultatet försämrades.

Marknadens efterfrågan på tvättutrustning indikerar en minskning jämfört med föregående år.

Koncernens försäljning av tvättutrustning minskade under 2009 jämfört med föregående år som ett resultat av lägre volymer. Rörelseresultatet förbättrades dock tack vare lägre kostnader för råmaterial, fördelaktiga valutakursförändringar, prishöjningar och minskade tillverknings- och administrationskostnader.

 

Rörelseresultat och marginal per kvartal för koncernen

Rörelseresultatet för det fjärde kvartalet 2008 påverkades negativt av avsättningar för besparingsåtgärder med –1 045 Mkr.

Diagram

Konsumentprodukter, Europa

Konsumentprodukter, Nordamerika

Konsumentprodukter, Latinamerika

Konsumentprodukter, Asien/Stillahavsområdet och Övriga världen

Professionella Produkter

Produced by Solberg