Årsredovisning 2009 2 Resultatgenomgång
 

Kassaflöde

  • Extra inbetalningar med 3 935 Mkr till koncernens pensionsfonder har minskat riskexponeringen på balansräkningen för pensionsåtaganden.
  • Starkt kassaflöde, exklusive extra pensionsinbetalningar, som en följd av högre rörelseresultat och förbättringar av rörelsekapitalet.
  • Pågående strukturellt arbete med att minska kapitalbindningen bidrog till det starka kassaflödet.
  • Investeringarna minskade till 2 223 Mkr jämfört med 3 158 Mkr föregående år.
  • Kostnaderna för forskning och utveckling minskade till 1,8% (2,0) av nettoomsättningen.

 

Operativt kassaflöde

Kassaflödet från den löpande verksamheten och investeringsverksamheten visade en kraftig förbättring under 2009 och uppgick till 5 330 Mkr (1 194). Exklusive extra avsättningar för pensioner uppgick kassaflödet till 9 265 Mkr.

Under fjärde kvartalet inbetalades 3 935 Mkr till koncernens pensionsstiftelser. Inbetalningar gjordes i pensionsfonder i Tyskland, USA och Storbritannien. Betalningarna har minskat koncernens nettopensionsskuld och begränsat riskexponeringen och volatiliteten i pensionsskulderna.

Det starka kassaflödet har genererats av resultatförbättringen från verksamheten liksom av förändringar av rörelsetillgångar och -skulder. Koncernens pågående strukturella arbete med att minska kapitalbindningen har också bidragit till det starka kassaflödet. Lagernivåerna minskade successivt under året. Koncernens lager, kundfordringar och leverantörsskulder visade vid årsskiftet en positiv utveckling i förhållande till nettoomsättningen, se tabell Rörelsekapital och nettotillgångar under Finansiell ställning.

Utbetalningar för de pågående struktur- och kostnadsbesparingsprogrammen uppgick till cirka 1 130 Mkr.

Investeringar

Investeringar i materiella anläggningstillgångar 2009 minskade till 2 223 Mkr (3 158). Investeringarna motsvarade 2,0% (3,0) av nettoomsättningen. Investeringarna under 2009 avsåg främst investeringar inom tillverkningen för nya produkter samt reinvesteringar. Föregående år investerades i nya anläggningar för flytt av tillverkning. Under 2008 startade produktionen i den nya fabriken för frontmatade tvättmaskiner i Juarez i Mexiko.

Kostnader för forskning och utveckling

Kostnaderna för forskning och utveckling, inklusive aktiveringar på 370 Mkr (544), uppgick under året till 1 991 Mkr (2 092), motsvarande 1,8% (2,0) av nettoomsättningen. Forsknings- och ut-vecklingsprojekt under året avsåg främst nya produkter och designprojekt inom vitvaror i Europa, Nordamerika och Latinamerika samt inom dammsugarverksamheten.

För definitioner, se Not 30.

 

Kassaflöde och förändring av nettoupplåning

Diagram

Investeringar

Investeringarna 2009 minskade till
2 223 Mkr (3 158).

Produced by Solberg