Årsredovisning 2009 2 Resultatgenomgång
 

Strukturåtgärder

Strukturåtgärder

Electrolux startade 2004 ett omstruktureringsprogram för att skapa en långsiktigt konkurrenskraftig produktion. När programmet är helt genomfört år 2011 kommer mer än hälften av vitvarorna att tillverkas i länder med lägre kostnadsbas och besparingarna beräknas uppgå till cirka 3 miljarder kronor per år. Avsättningar för strukturåtgärder och nedskrivningar redovisas som jämförelsestörande poster inom rörelseresultatet.

Electrolux initierade under 2009 ett antal strukturåtgärder. Dessa beskrivs nedan.

Januari 2010

Tillverkning vid spisfabrik i Sverige fasas ut

Under 2009 genomfördes en utredning om en eventuell utfasning av spisproduktionen i Motala i Sverige. Beslut har nu tagits att avveckla Electrolux tillverkning av spisar i Motala. Merparten av spistillverkningen kommer att fasas ut samtidigt som intentionen är att tillverkningen av större spismodeller och minikök ska drivas vidare av extern part. Fabriken har cirka 240 anställda. Kostnaderna för avvecklingen beräknas uppgå till cirka 90 Mkr, vilka kommer att belasta rörelseresultatet inom jämförelsestörande poster för första kvartalet 2010.

December 2009

Kontorsverksamheten i Nordamerika konsolideras

För att dra fördel av synergier, förbättra samordningen och öka effektiviteten har beslut tagits att sammanföra de flesta amerikanska kontor och stödfunktioner till en ort. Charlotte i North Carolina har valts som plats för det nya huvudkontoret.

Konsolideringen kommer att ske successivt och beräknas starta under tredje kvartalet 2010. Konsolideringen uppskattas medföra en kostnad på 218 Mkr, vilken har belastat rörelseresultatet för fjärde kvartalet 2009 inom jämförelsestörande poster.

Oktober 2009

Tillverkning av tvättprodukter i Nordamerika koncentreras

Beslut har tagits att koncentrera tillverkningen av tvättprodukter i Nordamerika till koncernens fabrik i Juarez i Mexiko samtidigt som tillverkningen i Webster City och dess satellitfabrik i Jefferson i Iowa upphör. Totalt kommer cirka 950 anställda att beröras.

Tillverkningen beräknas upphöra i fabriken i Jefferson under fjärde kvartalet 2010 och i Webster City under första kvartalet 2011. Nedläggningarna kommer att medföra en total kostnad på cirka 560 Mkr, vilken har belastat rörelseresultatet för fjärde kvartalet 2009 inom jämförelsestörande poster.

Tillverkning vid tvättmaskinsfabrik i Spanien upphör

I oktober 2009 beslutades att upphöra med tillverkningen vid tvättmaskinsfabriken i Alcalà i Spanien. Cirka 450 anställda kommer att beröras.

Tillverkningen beräknas upphöra under första kvartalet 2011. Kostnaden för stängningen beräknas uppgå till cirka 440 Mkr, vilken har belastat rörelseresultatet för fjärde kvartalet 2009 inom jämförelsestörande poster.

April 2009

Tvättmaskinsfabrik i Ryssland stängs

Electrolux kommer att stänga fabriken i S:t Petersburg i Ryssland. I fabriken tillverkas tvättmaskiner huvudsakligen för den ryska marknaden. Cirka 250 anställda berörs.

Stängningen beräknas vara avslutad under andra kvartalet 2010. Den medför en total kostnad på 105 Mkr, vilken har belastat rörelseresultatet för första kvartalet 2009 inom jämförelsestörande poster.

Kylskåpsfabrik i Kina stängd

Electrolux stängde kylskåpsfabriken i Changsha i Kina under första kvartalet 2009. Kostnader för stängningen, uppgående till 162 Mkr, har belastat rörelseresultatet inom jämförelsestörande poster för första kvartalet 2009. Cirka 700 personer berördes av nedläggningen. Distributionen av vitvaror koncentreras nu för att ta en stark position i premiumsegmentet.

Mars 2009

Ökad effektivitet inom tillverkningen av tvättmaskiner i Italien

Electrolux kommer att effektivisera och öka produktiviteten inom tillverkningen vid tvättmaskinsfabriken i Porcia i Italien. Kostnaden för effektiviseringsåtgärder i fabriken, uppgående till 132 Mkr, har belastat rörelseresultatet för första kvartalet 2009 inom jämförelsestörande poster.

Kostnadsbesparingsåtgärder i december 2008

Som ett resultat av kraftigt sjunkande efterfrågan på vitvaror i slutet av 2008 beslutades att minska antalet anställda med mer än 3 000 personer. Alla verksamheter världen över berördes.

Kostnaderna för dessa åtgärder, cirka 1 miljard kronor, belastade rörelseresultatet före jämförelsestörande poster under fjärde kvartalet 2008, se tabell Kostnadsbesparingsåtgärder under fjärde kvartalet 2008.

Produced by Solberg