Årsredovisning 2009 2 Resultatgenomgång
 

Not 2 - Finansiell riskhantering

Finansiell riskhantering

Koncernen är utsatt för risker relaterade till likvida medel, kundfordringar, kundfinansiering, leverantörsskulder, lån, råvaror och derivatinstrument. Riskerna är främst:

  • Ränterisker avseende likvida medel och lån
  • Finansieringsrisker avseende koncernens kapitalbehov
  • Valutarisker avseende resultat och nettoinvesteringar i utländska dotterbolag
  • Råvaruprisrisker som påverkar kostnaden för råvaror och insatskomponenter i tillverkade produkter
  • Kreditrisker hänförliga till finansiella och kommersiella aktiviteter

 

Styrelsen i Electrolux har antagit en finanspolicy och en kreditpolicy för hela koncernen, som reglerar hur dessa risker ska hanteras och kontrolleras. Varje affärssektor har särskilda finansiella riktlinjer som antagits av respektive sektorstyrelse (samtliga riktlinjer benämns i fortsättningen finanspolicy). Riskhanteringen utförs bland annat med hjälp av derivatinstrument i enlighet med fastställda limiter i finanspolicyn. Av finanspolicyn framgår även hur riskhanteringen av pensionsstiftelsernas tillgångar ska ske.

Den finansiella riskhanteringen har i huvudsak centraliserats till koncernens finansavdelning i Stockholm (Group Treasury). Finansiella aktiviteter på nationell nivå hanteras av tre regionala finansenheter i Europa, Nordamerika och Latinamerika. En särskild riskkontrollfunktion inom Group Treasury bedömer dagligen finansförvaltningens riskexponering. Metoden som används för riskmätning är parametrisk Value-at-Risk (VaR). Metoden visar maximal förlust som kan uppstå under en dag med en sannolikhet på 97,5%. Metoden baseras på statistik över valuta- och ränterörelser under de senaste 150 arbetsdagarna. För att understryka betydelsen av närliggande kursrörelser, minskar kursernas vikt ju längre ifrån värderingsdagen som kurserna hämtas. Genom att använda VaR, kan Group Treasury kontrollera och följa upp koncernens risker på olika marknader. Den huvudsakliga svagheten med metoden är att det som inte finns med i statistiken inte heller vägs in i risken. Ytterligare en svaghet är att det på grund av konfidensnivån är 2,5% sannolikhet att förlusten kan bli större än vad VaR-siffran visar. I koncernens policy finns vidare riktlinjer för hur operativa risker förknippade med hanteringen av finansiella instrument ska hanteras, till exempel genom en tydlig ansvars- och uppgiftsfördelning samt tilldelning av fullmakter.

Handel i valutor, råvaror och räntebärande instrument är tillåten inom ramen för finanspolicyn. Denna handel syftar främst till att erhålla kvalitativ marknadsinformation och upprätthålla en hög marknadskunskap, vilket krävs för en aktiv hantering av koncernens finansiella risker.

Ränterisker avseende likvida medel och upplåning

Ränterisk hänför sig till risken att koncernens exponering för förändringar i marknadsräntan kan påverka nettoresultatet negativt. Räntebindningstiden är en av de mer betydande faktorerna som inverkar på ränterisken.

Likvida medel

Likvida medel enligt koncernens definition består av kontanta medel, förutbetalda räntekostnader, upplupna ränteintäkter och övriga kortfristiga placeringar. För Electrolux är målsättningen att likvida medel plus garanterade kreditfaciliteter ska uppgå till minst 2,5% av nettoomsättningen. Vidare ska koncernens nettolikviditet, det vill säga likvida medel med avdrag för kortfristig upplåning, överstiga 0 med beaktande av att svängningar kan förekomma beroende på förvärv, avyttringar och säsongsvariationer. I enlighet med finanspolicyn sker placeringar av likvida medel huvudsakligen i räntebärande instrument med hög likviditet och som utges av emittenter med en kreditvärdering om minst A–, enligt Standard & Poor’s eller liknande institut. På grund av finanskrisen har en stor del av investeringarna gjorts i statsgaranterade papper.

Ränterisker avseende likvida medel

Group Treasury hanterar ränterisken i dessa placeringar i enlighet med den placeringsnorm som definieras som ett endagsinnehav. Avvikelser från denna norm är begränsade genom ett riskmandat. Derivatinstrument såsom terminer och Forward Rate Agreements (FRA) används för att hantera ränterisken. Placeringarna är till största delen kortfristiga. Löptiden för huvuddelen av placeringarna ligger på mellan 0 och 3 månader. En förändring nedåt i avkastningskurvan med en procentenhet skulle minska koncernens ränteresultat med cirka 90 Mkr (70). Se Not 18 för närmare information.

Upplåning

Koncernens skuldhantering hanteras av Group Treasury för att säkerställa effektivitet och riskkontroll. Lån upptas huvudsakligen på moderbolagsnivå och överförs till dotterbolag i form av interna lån eller kapitaltillskott. Olika derivatinstrument används i denna process för att omvandla medlen till lämplig valuta. Kortfristig finansiering sker även lokalt i dotterbolag i länder med kapitalrestriktioner. Koncernens upplåning innehåller inte några särskilda villkor, så kallade covenants, vad gäller förtida lösen på grund av ändrad kreditvärdering. Se Not 18 på sid 47 för närmare information.

Ränterisk avseende upplåning

Electrolux jämförelsenorm för den långfristiga skuldportföljens genomsnittliga räntebindningsperiod är tolv (sex) månader. Med stöd av ett riskmandat från styrelsen kan Group Treasury välja att avvika från denna jämförelsenorm. Dock ska den maximala genomsnittliga räntebindningsperioden vara högst tre år. Derivatinstrument som till exempel ränteswapkontrakt används för att hantera ränterisken, varvid räntan kan förändras från bunden till rörlig och vice versa. Med utgångspunkt från 2009 års volymer och räntebindningstid på 1,0 år (0,5) för den långfristiga upplåningen skulle en förändring av marknadsräntan med 1 procentenhet påverka koncernens resultat år 2010 med cirka +/–60 Mkr (70). Denna beräkning baseras på ett antagande om att en simultan parallellförskjutning med 1 procentenhet sker av samtliga räntekurvor. Beräkningen är approximativ och tar inte hänsyn till att räntesatserna för olika löptider och att räntor i olika valutor kan ändras på olika sätt.

Kapital och kreditrating

Kapital definieras i Electrolux som eget kapital inklusive minoritetsandel i enlighet med vad som visas i balansräkningen. Det innebär att kapitalet per den 31 december 2009 uppgick till 18 841 Mkr (16 385). Electrolux målsättning är att ha en kapitalstruktur som resulterar i en effektiv, vägd kapitalkostnad och en kreditvärdighet där hänsyn till verksamhetens behov samt framtida förvärv säkerställs. För att uppnå och upprätthålla en effektiv kapitalstruktur framgår det i finanspolicyn att Electrolux målsättning ska vara att med marginal bibehålla en långsiktig rating motsvarande så kallad Investment Grade rating från Standard & Poor’s. I december 2008 sänkte Standard & Poor’s Electrolux långsiktiga rating från BBB+ till BBB. Samtidigt bibehölls den korta ratingen och den stabila framtidsutsikten (stable outlook). Ratingen var oförändrad under 2009.

Rating        
  Långfristig
upplåning
Framtids-
utsikter
Kortfristig
upplåning
Kortfristig upp-
låning, Nordisk
Standard & Poor’s BBB Stabil A-2 K-2

Vid uppföljning av kapitalstrukturen använder Electrolux nyckeltal framtagna med samma metoder som ratinginstitut och banker använder. Electrolux ser över kapitalstrukturen och gör ändringar när ekonomiska förutsättningar förändras. För att bibehålla eller ändra kapitalstrukturen kan Electrolux justera utdelningsnivån till aktieägarna, göra en extra utdelning, en aktieemission eller sälja tillgångar för att minska skulden.

Finansieringsrisk

Med finansieringsrisk avses risken att finansieringen av koncernens kapitalbehov samt refinansieringen av utestående lån försvåras eller fördyras. Genom att hålla en jämn förfalloprofil för upplåningen samt genom att undvika att den kortfristiga upplåningen överstiger likviditetsgränserna kan finansieringsrisken minskas. Oaktat säsongsvariationer ska nettoupplåningen, summan av räntebärande skulder med avdrag för likvida medel, enligt finanspolicyn vara långfristig. Electrolux har som målsättning att långfristiga skulders genomsnittliga tid till förfall inte ska understiga två år samt ha en jämnt fördelad förfalloprofil. Högst 25% av upplåningen får i normalfallet ha kortare förfallotid än 12 månader. Undantag görs när Electrolux nettoupplåningsposition är låg. Se Not 18 för närmare information.

Valutarisk

Electrolux är exponerad för valutarisker på grund av att ogynnsamma förändringar i valutakurser kan påverka resultat och eget kapital negativt. I syfte att hantera dessa effekter säkrar Electrolux valutariskerna inom ramen för finanspolicyn. Electrolux övergripande valutariskexponering hanteras centralt.

Transaktionsexponering från kommersiella flöden

Enligt Electrolux finansiella riktlinjer ska säkring av prognostiserad framtida försäljning i utländsk valuta ske med hänsyn tagen till prisbindningsperioder och konkurrenssituation. Detta innebär att säkringspolicyn inom Electrolux olika affärssektorer varierar beroende på de affärsmässiga förhållandena. Flertalet av affärssektorerna fastställer säkringshorisonten mellan 6 och upp till 12 månader gällande prognostiserade flöden. För säkringshorisont kortare eller längre än detta krävs ett godkännande från Group Treasury. Beroende på nedgången i ekonomin har Finanspolicyn ändrats så att den tillåter säkring av en lägre volym av de prognostiserade flödena. Affärssektorerna får säkra fakturerade flöden från 75% till 100% och prognostiserade flöden från 60% till 80% (75% till 100%). Den maximala säkringshorisonten är 18 månader. Dotterbolagen täcker riskexponeringen i de kommersiella valutaflödena med hjälp av koncernens tre regionala finansenheter. Group Treasury övertar därmed valutarisken och täcker riskerna externt genom valutaderivat.

Den geografiskt utspridda tillverkningen minskar effekterna av valutafluktuationer. Resterande transaktionsexponering är till största delen relaterad till intern försäljning från produktionsbolag till säljbolag. En mindre del är extern exponering vid inköp av komponenter och produktionsmaterial som betalas i utländsk valuta. Dessa externa importer är till stor del prissatta i USD. Electrolux globala närvaro leder dock till att signifikant netta bort transaktionsexponeringen. För närmare information om valutaexponering och säkring, se Not 18.

Omräkningsexponering vid konsolidering av enheter utanför Sverige

Valutakursförändringar påverkar även Electrolux resultat i samband med omräkningen av resultaträkningar i utländska dotterbolag till SEK. Electrolux säkrar inte denna risk och följaktligen är omräkningsdifferensen som uppstår vid omräkning av utländska dotterbolags resultaträkningar medräknad i den känslighetsanalys som redovisas nedan.

Valutakänslighet i transaktions- och omräkningsexponering

Electrolux största exponeringar är i valutorna USD, EUR, BRL samt AUD. Andra större valutaexponeringar är till exempel i DKK, GBP, HUF och CHF. Dessa valutor representerar tillsammans en majoritet av Electrolux exponering, men den nettas till stor del bort då olika valutor representerar nettoinflöden och -utflöden. Till exempel skulle vid en samtidig 10-procentig förändring uppåt eller nedåt av värdet på varje valuta påverka koncernens resultat på ett år med cirka +/–490 Mkr (180), allt annat lika. Kalkylen bygger på intäkter och kostnader i bokslutet för 2009 och tar inte hänsyn till dynamiska effekter såsom ändrade konkurrensmönster eller konsumentbeteenden, vilka kan uppkomma till följd av valutakursförändringar.

Känslighetsanalys för större valutor      
Risk Förändring Resultat-påverkan, 2009 Resultat-
påverkan,
2008
Valuta      
BRL/SEK –10% –254 –179
AUD/SEK –10% –246 –253
GBP/SEK –10% –224 –238
CHF/SEK –10% –159 –135
DKK/SEK –10% –120 –143
RUB/SEK –10% –119 –170
CAD/SEK –10% –106 –88
HUF/SEK –10% +105 +206
USD/SEK –10% +385 +458
EUR/SEK –10% +529 +684

Exponering i nettoinvesteringar (omräkningsexponering i balansräkningen)

De utländska dotterbolagens tillgångar med avdrag för skulderna utgör en nettoinvestering i utländsk valuta, som vid konsolideringen ger upphov till en omräkningsdifferens. För att begränsa effekterna av omräkningsdifferenser på Electrolux eget kapital, och därigenom koncernens kapitalstruktur, sker säkring genom lån och valutaderivatkontrakt i enlighet med finanspolicyn.

Finanspolicyn anger i vilken utsträckning säkring kan ske av nettoinvesteringarna, liksom även riktlinjer för riskbedömningen. Riktlinjen för säkring av nettoinvesteringar är att endast nettoinvesteringar med ett eget kapital överstigande 60% säkras om inte exponeringen anses för hög. Effekten av detta innebär att endast ett begränsat antal valutor löpande kommer att säkras. Group Treasury kan med stöd av ett särskilt utfärdat riskmandat göra avvikelser från angivna riktlinjer. Säkring av Electrolux nettoinvesteringar sker i det svenska moderbolaget. En värdeförändring av de finansiella derivat som används för säkring som sker till följd av en samtidig 10-procentig förändring uppåt eller nedåt av värdet på respektive valuta gentemot den svenska kronan, skulle påverka koncernens egna kapital på ett år med cirka +/–450 Mkr (290), allt annat lika.

Råvaruprisrisk

Råvaruprisrisk avser risken för att kostnaderna för direkta och indirekta material stiger när underliggande råvarupriser stiger på världsmarknaden. Electrolux påverkas av förändringar i råvarupriser på grund av ingångna leveransavtal, där priserna är kopplade till råvarupriset på världsmarknaden. Riskexponeringen kan delas upp i direkt råvaruprisrisk, som innebär full exponering, och indirekt råvaruprisrisk, som innebär en exponering som avser råvaruprisrisken inbäddad i en insatskomponent. Råvaruprisrisk hanteras i huvudsak genom avtal med leverantörerna. En förändring med 10% på stålpriset påverkar koncernens resultat med cirka +/– 900 Mkr (1 000) och på plaster med cirka +/– 400 Mkr (500) baserat på volymerna under 2009.

Kreditrisk

Kreditrisker i finansiell verksamhet

Kreditriskexponering uppstår vid placering av likvida medel, men även som en motpartsrisk hänförlig till handel med derivatinstrument. För att begränsa kreditriskerna har en motpartslista upprättats som fastställer maximal exponering gentemot varje enskild godkänd motpart. Electrolux strävar efter att ingå ramavtal om nettning (ISDA) med sina motparter för transaktioner i derivatinstrument och har även upprättat ISDA-avtal med de flesta motparterna, det vill säga att om en motpart går i konkurs nettas fordringar och skulder. För att minska motpartsrisken vid betalning av valutaaffärer gjorda med banker planerar Group Treasury att implementera CLS (Continuous Linked Settlement) under 2010. CLS eliminerar temporär motpartsrisk då båda benen i en valuta transaktion regleras samtidigt.

Kreditrisker i kundfordringar

Electrolux säljer till ett stort antal kunder, till exempel större återförsäljare, inköpsgrupper, oberoende butiker, samt till yrkesmässiga och professionella slutanvändare. För försäljningen gäller normala leverans- och betalningsvillkor. Electrolux kreditpolicy definierar hur kreditprocessen ska ske för att uppnå en konkurrenskraftig och professionell kreditförsäljning, minska kreditförlusterna, förbättra kassaflödet och optimera vinsten. På mer detaljerad nivå anges även en miniminivå för utvärdering av kund- och kreditrisker, klargörande av ansvarsområden och ramverk för kreditbeslut. Beslutsprocessen kombinerar parametrarna risk/ersättning, betalningsvillkor/säkerheter för att säkerställa en så hög betald försäljning som möjligt. Kreditlimiter över 300 Mkr beslutas av styrelsen.

Electrolux har under många år använt Electrolux Rating Model (ERM), för en enhetlig och objektiv bedömning av kreditrisker. ERM-modellen medför en mer standardiserad och systematisk kreditutvärdering för att minimera inkonsekvens i besluten. ERM är baserat på risk/ersättning och är basen för utvärdering av kunder. Modellen består av tre delar; kund- och marknadsinformation, varningssignaler och kreditriskklassificering. Risken på en kund bestäms av den kreditriskklassificering som kunden tilldelas. Det föreligger en viss koncentration av kreditriskexponering till ett mindre antal kunder, huvudsakligen i USA, Latinamerika och Europa. Se Not 17 för närmare information.

Produced by Solberg