Årsredovisning 2009 2 Resultatgenomgång
 

Not 25 - Ansvarsförbindelser

  Koncernen
31 december
  Moderbolaget
31 december
  2009 2008   2009 2008
Kundfordringar med regressrätt 6  
Borgens- och övriga ansvarsförbindelser           
Till förmån för dotterbolag   1 641 1 529
           
Övriga 1 185 1 287   171 187
Kapitalvärde av pensions-åtaganden utöver skuldfört belopp   6 4
Totalt 1 185 1 293   1 818 1 720

 Av totala borgens- och övriga ansvarsförbindelser till förmån för externa motparter, återfinns den största delen i ett åtagande i samband med försäljning till amerikanska återförsäljare via ett externt finansierings-program med en reglerad återtagandeklausul av Electrolux produkter i händelse av återförsäljarens konkurs.

Utöver ovan angivna ansvarsförbindelser förekommer som ett led i koncernens normala affärsverksamhet garantier för fullgörande av olika kontraktsenliga åtaganden. Ingen indikation fanns vid årsskiftet att lämnade kontraktsgarantier kommer att medföra någon utbetalning.

Asbestmål i USA

Koncernen är involverad i pågående rättsprocesser i USA avseende asbest. Nästan alla målen hänför sig till externt inköpta komponenter som använts i industriella produkter tillverkade före tidigt 1970-tal i verksamheter som inte längre ägs av Electrolux. Vissa av målen har ett stort antal käranden som framställt likartade krav mot ett flertal andra bolag som inte ingår i Electrolux-koncernen.

Per den 31 december 2009 uppgick antalet pågående mål till 2 818 (2 639) med totalt cirka 3 120 (cirka 3 200) käranden. Under 2009 tillkom 760 nya mål med cirka 760 käranden och 581 mål med cirka 850 käranden avfördes. Cirka 40 av kärandena hänför sig till pågående mål i delstaten Mississippi.

Koncernen slutförde ett avtal under 2007 med flera av försäkringsbolagen som har utfärdat allmän ansvarsförsäkring till vissa tidigare ägda bolag som tillverkat industriella produkter, varav några påstås ha innehållit asbest. Enligt avtalet ska försäkringsbolagen ersätta koncernen för en del av de historiska och framtida kostnaderna för asbestrelaterade stämningar som hänför sig till de aktuella produkterna. Avtalsperioden är inte begränsad men avtalet kan sägas upp med 60 dagars uppsägningstid. Om avtalet upphör att gälla återgår parterna till de rättigheter och skyldigheter de har under de berörda försäkringarna.

Ytterligare stämningar mot Electrolux kan tillkomma i framtiden. Det är inte möjligt att förutsäga vare sig antalet framtida mål eller antalet käranden som framtida mål kan innebära. Utgången av asbestkrav är dessutom i sig osäker och alltid svår att förutse. Electrolux kan inte lämna någon försäkran om att utgången av denna typ av krav inte kan komma att ha en väsentligt negativ påverkan på verksamheten eller framtida resultat.

Viktiga avtal med Husqvarna efter utdelningen

I juni 2006 genomförde Electrolux avskiljningen av koncernens verksamhet inom Utomhusprodukter, "Utomhusprodukter", genom utdelning av samtliga aktier i Husqvarna AB, moderbolaget i Utomhusprodukter, till aktieägarna i Electrolux. I syfte att dels reglera tillskapandet av Utomhus-verksamheten som en separat legal enhet, dels reglera förhållandet inom vissa områden mellan Electrolux och Utomhusprodukter efter separationen, har Electrolux och Husqvarna AB och vissa av deras respektive dotterbolag ingått ett ramavtal och flera sidoavtal till detta avtal, "Separationsavtalen".

Enligt Separationsavtalen kvarstår vissa potentiella åtaganden som hänför sig till avskiljandet och verksamheten inom Utomhusprodukter hos Electrolux. Dessa potentiella åtaganden inkluderar vissa åtaganden hänförliga till Utomhusprodukter som inte kan överföras eller som bedömts alltför komplicerade att överföra. Kostnader som Electrolux åsamkas på grund av dessa åtaganden är ersättningsgilla enligt skadelöshetsförbindelser från Husqvarna. Om Husqvarna inte skulle kunna infria sådana skadelöshetsförbindelser för den händelse de aktualiseras, skulle Electrolux inte ersättas för motsvarande kostnader. Detta skulle kunna ha en betydande negativ inverkan på Electrolux resultat och finansiella ställning.

Skatteeffekter av utdelningen avseende Husqvarna

Electrolux har erhållit ett förhandsbesked från den amerikanska skattemyndigheten (IRS) med avseende på utdelningen av aktierna i Husqvarna, liksom de omstruktureringsåtgärder i USA som föregick utdelningen. Förhandsbeskedet bekräftar att nämnda åtgärder inte medför beskattning i USA för Electrolux, dess amerikanska dotterbolag och Electrolux amerikanska aktieägare. Om några sakförhållanden på vilka förhandsbeskedet baserats skulle visa sig felaktiga eller ofullständiga i något väsentligt avseende, eller om förhållandena vid tidpunkten för separationen, eller vid någon annan relevant tidpunkt, skiljer sig i något väsentligt avseende från de förhållanden som förhandsbeskedet baserats på, kan Electrolux emellertid inte förlita sig på förhandsbeskedet. Dessutom kan vissa framtida händelser, såväl inom som utom Electrolux eller Husqvarnas kontroll, inklusive utomståendes köp av aktier i Husqvarna, innebära att utdelningen av aktier i Husqvarna och de omstruktureringar i USA som föregått utdelningen inte blir skattefria för Electrolux och/eller amerikanska ägare av aktier i Electrolux. Som exempel på detta kan nämnas om en eller flera personer förvärvar 50% eller mer av aktier eller röster i Husqvarna.

Electrolux har, som ett av Separationsavtalen, ingått ett skattefördelnings- och garantiavtal med Husqvarna. Enligt avtalet har Husqvarna och två av Husqvarnas amerikanska dotterbolag åtagit sig att hålla Electrolux och dess koncernbolag skadeslösa för de skattekostnader som kan uppkomma i vissa fall. Om utdelningen av aktierna i Husqvarna eller om de omstruktureringsåtgärder i USA som föregått utdelningen skulle komma att föranleda beskattning, och Husqvarna inte skulle vara skyldigt att ersätta de kostnader som Electrolux åsamkas av detta eller om Husqvarna inte skulle ha möjlighet att infria sådana ersättningsåtaganden, skulle detta kunna ha en betydande negativ inverkan på Electrolux resultat och finansiella ställning.

Produced by Solberg