Made by Electrolux

Ökade investeringar i produktutveckling och varumärkeskommunikation förutsätter lägre produktionskostnader och mindre kapital bundet i tillverkningen. De senaste årens omfattande omstruktureringsprogram och en större andel inköp från lågkostnadsregioner (LCA) ska ses mot bakgrund av detta. Nu ligger fokus på global optimering av verksamheten för att ytterligare minska kostnaderna och på att öka tillväxttakten.

Idag har Electrolux tillverkning i 16 länder. Moderna fabriker med hög produktivitet har byggts upp i Asien, Mexiko och Östeuropa. Förutom att producera innovativa produkter av hög kvalitet för marknaderna i Australien, Nordamerika och Väst­europa förser dessa fabriker även närliggande tillväxtmarknader med konkurrenskraftiga produkter. Under 2010 förvärvades en tillverknings­enhet i Ukraina.

 

Konkurrenskraftig tillverkningsstruktur

Globaliseringen och tillverkare i lågkostnadsregioner har ökat kravet på att ha en kostnadseffektiv tillverkning. Under 2011 avslutar Electrolux det omfattande omstruktureringsprogram som påbörjades 2004. När programmet är klart kommer Electrolux att ha en konkurrenskraftig produktionsstruktur med moderna och effektiva tillverkningsenheter och samma höga arbets- och miljöstandard världen över. Besparingarna från programmet beräknas uppgå till cirka 3,4 miljarder kronor med full årlig effekt från 2013. Cirka 60 procent av koncernens vitvaror kommer att tillverkas i lågkostnadsregioner, med närhet till snabbt växande marknader för hushållsprodukter. Under 2010 förvärvade Electrolux en tvättmaskinsfabrik i Ukraina och ingick preliminärt avtal om att förvärva egyptiska Olympic Group, som är en ledande tillverkare av vitvaror för marknaderna i Nordafrika och Mellanöstern.

Program för effektivare produktion

Parallellt med flytt av tillverkning till lågkostnadsregioner har koncernen infört flera program för att öka effektiviteten och kvaliteten i produkterna och produktionen. Electrolux Manufacturing System (EMS), som bygger på åtskilliga beprövade och testade förbättringsmetoder inom tillverkning, utvecklade både inom och utom koncernen, är ett program som införts med stor framgång i samtliga Electrolux fabriker. Genom kontinuerliga förbättringar fokuserar EMS på de anställdas säkerhet, produktkvalitet, kostnader samt miljöpåverkan. Framgången med EMS har lett till att programmet länkats samman med andra större satsningar och projekt i koncernen, inom bland annat inköp och produktutveckling.

Lägre kostnader och effektivare produktion har medfört att Electrolux kan visa lönsamhet trots lågt kapacitetsutnyttjande. Bara cirka 20 procent av koncernens totala kostnader är fasta över tiden, vilket ger flexibilitet att anpassa verksamheten till varierande efterfrågan.

Tillverkningen ska optimera kapacitetsutnyttjandet och stödja den strategiska tillväxten

* LCA, Fabriker i lågkostnadsländer.

Ökade inköp från lågkostnadsregioner

En rad aktiviteter har genomförts för att sänka materialkostnaderna, som står för drygt hälften av koncernens totala kostnader. Andelen inköp från lågkostnadsregioner har ökat från 30 procent 2004 till cirka 62 procent 2010 och förväntas nå cirka 70 procent inom ett par år. Eftersom inköpen från asiatiska leverantörer ökar har en asiatisk inköpsorganisation inrättats. Målet är att stärka koncernens globala förmåga att interagera med leverantörer, genomföra kvalitetskontroller och program för ansvarsfulla inköp samt att öka effektiviteten.

Tillverkning kvar i högkostnadsregioner

Det finns fortfarande produktion som behöver vara kvar i högkostnadsregioner (HCA). Produktionen av spisar och ugnar för inbyggnads­segmentet i Europa behöver ligga nära slutmarknaden på grund av avancerad teknologi och höga transportkostnader. Även för kylskåp är produktion nära slutmarknaden viktig för lönsamheten. Dessa produkter är skrymmande och därför dyra att transportera. Dessutom utgör arbetskostnaden en liten del av den totala produktionskostnaden. Produkter avsedda för professionella användare tillverkas alltid i anslutning till den marknad där de säljs. Mindre produkter såsom dammsugare är billiga att transportera långa sträckor och all tillverkning av koncernens dammsugare sker i lågkostnadsregioner.

*  LCA, Fabriker i lågkostnadsregioner.
** HCA, Fabriker i högkostnadsregioner.

Diagram

Lönsamhet vid 60% kapacitetsutnyttjande