Viktigaste valutapar för Electrolux (transaktionseffekter)

Nordamerika

De viktigaste valutaparen för den nordamerikanska verksamheten är USD/CAD och USD/MXN. En betydande del av produktionen sker i Mexiko och produkterna säljs sedan i USD. En svag MXN jämfört med USD är således positivt för koncernen. En stark CAD jämfört med USD är positivt för koncernen eftersom en stor del av kostnaderna för de kanadensiska produkterna tas i USD (inköps- samt produktionskostnader).

Latinamerika

Det viktigaste valutaparet för den latinamerikanska verksamheten är USD/BRL. Inköpen av råmaterial och komponenter är till viss del prissatta i USD. Produkterna säljs sedan i BRL. En stark BRL jämfört med USD är positivt för koncernen.

Europa

Den viktigaste valutan i Europa är EUR. En svag EUR är, netto, positivt för koncernens resultat eftersom verksamheten i Europa har högre kostnader i EUR än försäljningen i EUR. Majoriteten av inköp av råmaterial och komponenter sker i EUR och betydande produktionskostnader tas också i EUR.

Asien/Stillahavsområdet

Det viktigaste valutaparet för verksamheten i Asien/Stillahavsområdet är USD/AUD. Inköpen av råmaterial och komponenter är till viss del prissatta i USD. Produkterna säljs sedan i AUD. En stark AUD jämfört med USD är positivt för koncernen.

Valuta, transaktionsexponering, prognos 2011