Electrolux valutaexponering

Valutaexponering

Electrolux globala närvaro med tillverkning och försäljning i ett flertal länder gör att valutaeffekterna balanseras till viss del. Den viktigaste valutapåverkan kommer från så kallade transaktionsflöden; när inköp och/eller produktion görs i en valuta och försäljning sker i en annan valuta. Koncernen använder valutaderivat för att säkra en del av den valutaexponering som uppstår. De olika affärssektorerna kan ha en säkringshorisont på mellan tre och åtta månader gällande prognosticerade flöden. För horisonter utanför dessa perioder krävs godkännande centralt från koncernens finansavdelning. I huvudsak är det affärsområden verksamma på tillväxtmarknader som använder kortare säkringshorisont. Affärssektorerna får säkra 60 till 80 procent av av de prognosticerade flödena. Valutasäkringen gör att de valutarörelser som sker idag till viss del får en fördröjd påverkan. Electrolux påverkas också av omräkningseffekter när koncernens försäljning och operativa resultat omräknas till SEK. Omräkningsexponeringen är främst relaterad till de valutor där koncernens största verksamheter finns, det vill säga i EUR och USD.

Känslighetsanalys – valutor

De viktigaste valutorna för Electrolux-koncernen är USD, EUR, AUD, BRL och GBP. I kartan visas de viktigaste valutaparen och en förklaring till hur de påverkar koncernen. Generellt gynnas Electrolux resultat av en svag USD och EUR samt av en stark AUD, BRL och GBP.

Valutapåverkan 2010

Den totala valutaeffekten (omräkningseffekter, transaktionseffekter och nettosäkringar) uppgick till +660 Mkr. Omräkningseffekten var negativ (–130 Mkr), vilket huvudsakligen var en effekt av att SEK i genomsnitt var starkare relativt USD och EUR under 2010 än under 2009.

Transaktionseffekten var positiv (+740 Mkr), vilket huvudsakligen var en effekt av att BRL och AUD i genomsnitt var starkare relativt USD samt att EUR var svagare relativt ett flertal europeiska valutor under 2010 än under 2009.

Nettoeffekten av säkringarna uppgick till +50 Mkr.

Känslighetsanalys i bokslutet för 2010

    Påverkan på resultat
Risk Förändring före skatt, Mkr
Råmaterial    
Stål 10% +/– 900
Plaster  10% +/– 500
Valutor1) och räntor    
US D/SEK –10% +601
EUR /SEK –10% +319
BRL /SEK –10% –314
AU D/SEK –10% –273
GBP/SEK –10% –202
Räntenivå 1 procentenhet +/– 60
     
1) Inklusive omräknings- och transaktionseffekter.